A magyar dráma napja

Zichy Mihály illusztrációja
A magyar dráma napja a magyarországi és határon kívüli magyar drámairodalom ünnepe.

1984-ben a Magyar Írószövetség vetette fel, hogy Az ember tragédiája első színrevitele előtti tisztelgésként szeptember 21. legyen a magyar dráma rendszeres ünnepe. Ezzel a kezdeményezéssel akarták felhívni a figyelmet a hazai drámairodalom értékeire, jobb megismertetésére, s ez által ösztönözni akarták az írókat újabb művek megalkotására.

Minden évben szeptember 21. a magyar színházak külön programokat, rendezvényeket, előadásokat szerveznek, hogy népszerűsítsék a magyar drámát, valamint ezen a napon adják át a Szép Ernő-jutalmat, és a Színházi Dramaturgok Céhe által alapított Az évad legjobb magyar drámája díjat az előző évad kiemelkedő műveiért.
E napnak a célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismertetésére, valamint, hogy ösztönözze az írókat újabb és jobb alkotások létrehozására.

Madách Imre 1859. február 17-én kezdte írni élete fő művét, Az ember tragédiáját. A mű a Kisfaludy Társaság támogatásával 1861-es évszámmal, de 1862. január 16-án hagyta el Emich Gusztáv nyomdáját. A Tragédia a magyar irodalom egyik legnehezebben értelmezhető alkotása, az emberiség sorsáról való töprengés drámai költeménye, amelynek üzenetét újabb és újabb színpadra állításokkal próbálják megfejteni, értelmezni.

„A magyar irodalom egyik legszebb terméke, büszkesége oly alakban kerül most a közönség elé, amilyenről szerzője aligha álmodott valaha. Az „Ember tragédiájá”-t, ez egyáltalán nem a színpad számára írott drámai költeményt színre hozza a nemzeti színház, Paulay Ede igazgató és dramaturg átdolgozásában.” -Így kezdte cikkét a bemutató után két nappal, 1883. szeptember 23-án a Vasárnapi újság névtelen szerzője.

A bemutató kivételes sikert ért el: 1894-ig, Paulay halálig, kilencvenhétszer tűzhették műsorra Madách művének színpadi változatát.

***
Iskolaújságunk ez alkalommal linkgyűjteménnyel készült e jeles napra.

  • A Magyar Elektronikus Könyvtár anyaga Madách Imréhez és Az ember tragédiájához (KATT!
  • A Nemzeti Színház 2002-ben bemutatott előadása (r.: Szikora János) (YouTube link.)
  • Kiss Judit Ágnes költő, magyartanár online irodalomórája két részben (1, 2).
  • A pécsi Bóbita Bábszínház és az Apolló Kulturális Egyesület színlapja a 2015-ben bemutatott, 2021-ben újra játszott Az ember tr. című előadáshoz.
  • A RevizorOnline kritikája az előadásról.
  • Jankovics Marcell 2011-ben bemutatott animációs filmje. (YouTube link.)
  • A Holnap Témazáró YouTube-csatorna anyaga a műhöz.
  • Teljes hangoskönyv.
  • A SZINHAZ.NET oldalán ingyenesen olvashatók kortárs magyar drámák is: http://szinhaz.net/dramak/
  • Az alábbi linken olvasható Érsek Boglárka (10.A) tavalyi pályamunkája a Bánk bánról, amivel bekerült a XIII. Országos Dráma Tanulmányi Verseny döntőjébe. KATT.

Iskolánk 2018-ban készült videója a magyar dráma napjára:  



Éljen a magyar dráma!

(A bevezetőt írta: Barta Liliána 11.c)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Az húsvét nagy kérdései, avagy miért pont a tojás és a nyúl kötődik az ünnephez?