Mars kolónia (tantermi színház, beszámoló)

Kép forrása: escargohajoja.hu
2021. június 9-én szerdán az osztályommal szerencsénk volt részt venni egy tantermi színházi foglalkozáson, aminek az volt a címe, hogy Mars kolónia. Az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövegkezetből jött el hozzánk Zsófi (Kocsis Zsófia) és Komló (Komlóczi Zoltán), akik egy interaktív drámaórát tartottak nekünk.

A Mars kolónia témája az elszakadás fájdalmai, nehézségei, és valamilyen szinten a saját utunk megtalálása, ami néha kifejezetten nehéz, főleg ha ezt más emberek megnehezítik számunkra.

Négy csapatra lettünk osztva, és mind egy-egy űrhajó utasai lettünk, ami a Mars felé tart, hogy az ismeretlen területet meghódítsa. Az első feladatunk az volt, hogy eldöntsük, mi legyen a hajóink neve. Így jött létre az Űrsikló, Escobar, Fekete bikák és a Bab35 űrhajó, ezzel pedig a történet is elindult.

Egy lány életének nehézségeibe kaphattunk belátást, akinek a szülei az ő saját beleszólása nélkül döntötték el, hogy mi legyen a lány jövőjével, és teljesen kiszakították őt a megszokott mindennapjaiból. Ezzel a barátaitól is eltávolodott, és a magánnyal is küszködött, remélve, hogy az egész valahogy megoldódik majd.

Kép forrása: escargohajoja.hu
Felváltva jöttek egymás után a jelenetek és a feladatok, ezen kívül a véleményünket is több helyen ki kellett fejtenünk. Miközben a lány története haladt előre, úgy haladtak előre az űrhajóink is. Három új utast, egy jó érzést a Földről, és egy tárgyat is kellett választani, amit magunkkal vinnénk. Biztató beszédeket írtunk az elgyengült társaink számára, ami többé kevésbé sikerült: belecsúszott egy kis átok is, ami bátorítás helyett inkább fenyegető hatást keltett. Kifejezetten sok elgondolkoztató, vicces és érdekes helyzetben lehetetett részünk az alatt a másfél óra alatt, amit elhozott nekünk Zsófi és Komló.

Személyes véleményem a következő: én élveztem, hogy valami újat láthatok és élhetek át. Ahogy már korábban is említette,, az egész történet, amiről az óra szólt, elgondolkoztató és érdekes volt. Az élet néhány nehézségét is bemutatta, amik megoldásának kitalálásához minden ember próbál okos lenni, de nem lehet megmondani pontosan, hogy mit kéne tenni, mert olyan megoldás, ami csak rajtunk múlna, másokon pedig nem, nem létezik. Nem csak egy gyerek, de talán még egy felnőtt életében sem.

A játékok és feladatok nagyon jók voltak, viszont számomra kicsit nehézkesen volt értelmezhető, hogy a két téma, vagyis az űrutazás és az elveszettség hogyan is kapcsolódik össze az előadásban. Az átmenetek nem mindig voltak letisztázva. Ezen kívül egy ilyen foglalkozást mindenféleképpen egy nagyobb helyiségben kéne tartani, ha lehetséges, mivel az előadóknak kell hely, hogy a csapatok között mozogjanak, és ez egy ilyen kis osztályteremben nem könnyen sikerült. Azt gondolom, hogy ezen a néhány kisebb dolgon kívül minden jó volt, és megéri egy ilyen órát szervezni például egy irodalomórára, mivel ilyenkor is egy kicsit a diákok és a tanárok is kimozdulnak a megszokott körforgásból, az órák menetéből, és ez néha felfrissítő.
Ha minden jól megy, az Escargo Hajója a jövőben többször is iskolánk vendége lehet!

Az Escargo honlapja ITT található.
Az előadásról bővebb információt ITT olvashatsz.

Írta: Benács Dóra 9.b

Megjegyzések

  1. Nagyon szépen köszönjük, hogy Nálatok lehettünk és játszottunk egyet!
    Reméljük még sokszor találkozunk valamelyik előadásunk formájában!
    Pacsi: Komló - Escargo Hajója

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Az húsvét nagy kérdései, avagy miért pont a tojás és a nyúl kötődik az ünnephez?