Valentin hét: Honnan ered a Valentin-nap?

Ezen a bizonyos Valentin-napon rengeteg szerelmes megajándékozza egymást. Honnan ered pontosan ez a ma már ünnepként emlegetett nap? Ki volt Szent Bálint, vagy ahogy jobban ismert a világban Szent Valentin? Sok minden felmerülhet bennetek ezzel kapcsolatban, amik bennem szintén megfogalmazódtak, így úgy gondoltam, hogy kicsit utánanézek az eredetének, történetének az internet számtalan forrása és pár könyv segítsége alapján.

A könyvtárak elérhetőségének hiányában, csak nagyon csekély információt tudtam megtalálni a rendelkezésemre álló könyvekből, és azokban leginkább csak a néphiedelmekről tudtam meg többet, amelyek nem egészen a Valentin-naphoz köthetőek, hanem a Bálint naphoz, amely kettő nem egészen ugyanaz.

Ennek a napnak leginkább az amerikai nevét szoktuk emlegetni: Valentin-nap. Bárki említené ezt a kifejezést, nekem azonnal egy csokor vörös rózsa ugrana be (vagy akármilyen virág), amelynek a kutatásaim alapján nagy jelentősége is volt abban az időben, amikor Szent Bálint élt, vagyis a 3. században.

Az egyik ókori uralkodó úgy gondolta, hogy csak azok lesznek jó katonák, akiknek nincsen családja. Ezáltal betiltotta, hogy házasságot köthessenek a fiatal férfiak. Szent Bálint nem értett egyet ezzel a törvénnyel, így titokban összeeskette azokat a szerelmeseket, akik így szerettek volna cselekedni. Majd a kertjéből virágot ajándékozott az ifjú pároknak. Tehát innen ered ez a szokás, amely ma már szinte egy hagyomány. Az uralkodó megtudta ezt, és bezáratta a börtönbe. Valentin itt megismerkedett a porkolábjával, és rögtön barátságot kötöttek. A pap pedig a hite erejével visszaadta a börtönőr vak leányának a látás örömét. Ezután Szent Bálint a kivégzése előtt egy üzenetet küldött a lánynak, azzal a felirattal, hogy a „A Te Valentinod”.

Magyarországon csak 1990-ben jött be ez az ünnep, amikor Guba Ági virágkötőmester vezetésével a Virágkötők Szakmai Egyesülete behozta hozzánk ezt az ünnepet. Ennek célja egyrészt a virágkultúra bevezetése, hírnévre tevése, valamint a tavaszvárás megszépítése volt. Szerintem máig is fontos szerepet játszanak ezek a tényezők az ünnepben, de ma már a szívet tartó kismacitól kezdve a különféle bonbonokig mindent megtalálhatunk, ha valami tipikusan Valentin-napi ajándékot szeretnénk adni a párunknak.

Ha még többet szeretnétek olvasni a témáról, akkor a nekem is forrásként szolgáló oldalakat ajánlom figyelmetekbe!

Írta: Hős Patrícia
Szerkesztette: Knoch Dorottya

Cikk írásához felhasznált források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Az húsvét nagy kérdései, avagy miért pont a tojás és a nyúl kötődik az ünnephez?