Valentin hét: Könyvajánló, avagy A távolság relatív

A Valentin-nap egy nagyon fontos esemény a szerelmesek számára, amikor megajándékozhatják egymást vonzódásuk jeléül. Kasie West egyik szerelmes története, a 2013-ban megjelent A távolság relatív című könyv, amely nem igazán kötődik ehhez a naphoz, viszont, hogy ha valami irtózatosan nyálas, könnyen emészthető, de azért szórakoztató regényre vágysz, akkor ez pont neked való. 

Amikor először meghallottam a címet, rögtön az a távolság jutott az eszembe, amikor az egyik fél például Amerikában, a másik Angliában lakik. Azt hittem, hogy ez egy távkapcsolatról, és annak nehézségeiről, problémáiról fog szólni, aminek befejezésében kiderül, hogy mégse olyan nehéz ezt a távolságot feldolgozni, elfogadni ebben az adott szerelemben. És mikor kicsit jobban utánaolvastam ennek a könyvnek - amit nekem is szintén úgy ajánlottak -, akkor kiderült, hogy teljesen megtévesztett a cím. Ez a gazdagok és a szegényebbek közötti “rangbeli” távolságra, különbségre utal, amely még ma is sok esetben rásütheti a bélyegét egy kapcsolatra. Legyen az baráti, vagy ez esetben szerelmi. 

kép forrása: moly.hu
Az elbeszélés női főszereplője Caymen Meyers, akinek a szemszögéből olvashatjuk a történéseket. Az anyja egyedül neveli, így ketten élnek egy általuk üzemeltetett porcelán bababolt felett. A lány az édesapját még sohasem látta, mivel Caymen anyukája nagyon korán esett teherbe, így a férfi szülei lefizették, hogy a nő “tartsa a száját” a dologról. Caymenék így vették meg a bababoltot, amelyet immár 17 éve üzemeltetnek. Az egyik nap egy fiú, Xander érkezik a boltba, aki Caymenék egyik törzsvásárlójának az unokája. A lány rögtön látja rajta, hogy gazdag, így már máshogy gondol a fiúra. “Minden egy leintéssel kezdődik” – mondanám, ha megkérdeznék, hogyan is ismerkedtek meg. Innentől kezdve pedig a kettejük megismerkedéséről, egymáshoz való viszonyulásukról olvashatunk, sok más tényezővel egyetemben.

A szerelmes könyvekre jellemzően ez is rengeteg klisét tartalmaz, de szerintem minden egyes kötetbe másért lehet beleszeretni. Ebben nem csak a szerelem van a középpontban, hanem a jól bele-bele rakott, csúsztatott előítélet, pályaválasztás előtti élet, kételyek a szüleinkkel kapcsolatban, valamint a felismerés, hogy Caymen valójában nem tud mindent az édesanyjáról. Nem mondanám, hogy ez lett a kedvenc könyvem, viszont úgy érzem, hogy ez is - mint ahogy minden egyes kötet, amelyet felrakok az elmém polcaira - egy élmény volt számomra. Most, hogy közeleg a szerelmesek napja kellemes időtöltés elolvasni úgy is, ha van párod, és úgy is, ha nincs.

Írta: Hős Patrícia
Szerkesztette: Knoch Dorottya

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról