Valentin hét: Szerelem, amíg a halál el nem választ

Szerelem, amíg a halál el nem választ

Bonnie és Clyde története 

Mind ismerünk legalább egy történetet a szerelemről, ha máshonnét nem, akkor mesékből vagy filmekből. A hős jóképű herceg, aki beleszeret az egyszerű, de gyönyörű szolgálólányba. Aztán egymásra találnak, összeházasodnak, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Csakhogy ez nem mindig van így. Néha egy szerelmi történet nem csupa boldogság. Néha maga a halál.Lassan nyolcvanhat éve már, hogy 1934. május 23-án szitává lőtte az amerikai rendőrség Bonnie-t és Clyde-ot, a hírhedt bűnöző szerelmespárt lopott autójukban.
Több rendőr és civil ember megölésével, emberrablásokkal, rengeteg üzlet illetve bank kirablásával, és autólópással gyanúsították őket. Ennek ellenére mégis sokan romantikus hősként, vagy a modern Rómeó és Júliaként emlékeznek rájuk. De miért lehetett ez? Miért ünnepelték sokan őket?

Bonnie és Clyde nem voltak túl kedves emberek, ez tény, de az akkori sajtó rengetegszer túlzott velük kapcsolatban. Nem voltak profik. Tökéletlenségük pedig gyakran meglátszott egy-egy tettükben. A helyzet gyakran eluralkodott rajtuk, és nem egyszer torkolt sikertelenségbe tervük. Bonnie nem szerette az erőszakot, sem a fegyvereket. Általában nem is kísérte el Clyde-ot a rablásokra, ugyanis nem bírta elviselni az erőszakot, amit kedvese alkalmazott. Bár mindig csapatban (Clyde bátyja, annak felesége és Raymond Hamilton akit később William David Jones váltott fel) vitték véghez borzalmas tetteiket, a sajtó mégis Bonnie és Clyde nevét emlegette az egyre sokasodó bűnesetek után. Ez viszont nem szerelmüknek volt köszönhető, hanem a róluk készült képeknek, ahol rendszerint fegyverekkel pózolnak. 

Bonnie a róla készült egyik leghíresebb fotón pisztollyal a kezében, és lógó szivarral a szájában látható. A nő sosem használt fegyvert, és jobb szerette a cigarettát, és a valóságban inkább volt egy törékeny nádszál, mintsem egy vagány gengszter.



1933-ban fordult a kocka, Bonnie és Clyde kivételével mindenkit elkaptak, akik a csapatukat erősítették, így magukra maradtak. Mégsem fújtak visszavonulót, folytatták, amibe belekezdtek, továbbra is ügyesen elkerülve, hogy bármelyiküket is elfogják.
1934. május végén azonban, egy ünnepségről hazatartva, még nem is sejtették, hogy a Ranger Sailes városának közelében, egy bokros útszakaszon fegyveresek várakoztak rájuk, akik május 23-án szó szerint „szitává lőtték” Bonnie és Clyde gépkocsiját. Százhatvanhét golyót kapott a bűnözőpáros, Bonnie-t 26, Clyde-t 17 golyó talált el, aki egyből belehalt sérüléseibe. Bonnie azonban még élt, őt Texas rendőrfőnöke, Frank Hamer lőtte agyon, közvetlen közelről.

Lopott autójukat visszajuttatták az eredeti tulajdonosnak aki azt továbbadta, így ma a Whiskey Pete's nevű kaszinóban van kiállítva, mely Nevadában, Las Vegastól 60 kilométerre található.
Haláluk után a sok gaztett ellenére a bűnözőkből Robin Hood-hoz hasonló mesehősöket kreáltak. Nem csoda, hiszen rablásaik áldozatai többnyire gyűlölt bankok voltak. Kultuszuk mai napig nem szűnt meg, számtalan könyv, film, zene készült életükről, és megint csak számtalan termék köthető hozzájuk, tehát a szerelmespár emléke – úgy tűnik - örökre fennmarad.

Egy nem mindennapi történet két szerelmesről, akik évekig kitartottak egymás mellett. Bonnie megmentette Clyde-t amikor az börtönbe került, és Clyde egy sérülés után kézben vitte a törékeny Bonnie-t, akinek a lába sérült meg. Elfogadták és szerették egymást, még ha ez egy halálra ítélt szerelem is volt.







Írta: Papp Zsófia
Szerkesztette: Horváth Milán

Cikk írásához használt források:

Megjegyzések

  1. Hé Bonnie! Itt Clyde. Nagyon tehetséges vagy!! Ittam a szavaidat. Lenne kedved randevúzni? Annak nagyon örülnék. <3

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Az húsvét nagy kérdései, avagy miért pont a tojás és a nyúl kötődik az ünnephez?