Valentin hét: Valentin-nap kicsit továbbgondolva

A magyar köznyelvben elterjedt kifejezés, a „szerelmesek napja”, azaz a Valentin-nap nem csak habos-babos szerelmes oldalról lehet bizony megközelíteni. Következőkben megosztanék veletek pár háttérinformációt, tippet és tényeket, amik nem hangoznak el olyan sűrűn ebben a témában.

Valentin-nap hatásai

Egy közvélemény kutatás során, a megkérdezettek 40%-a nem tartja kiemelkedőnek ezt a napot. Ezen belül a párkapcsolatban élő nők 39%-a és a férfiak 55%-a kerüli ezt a hagyományt. Valljuk be ezek a számok nem meglepőek, főleg a férfiak részéről, ugyanis ők talán kisebb arányban romantikusabb fajták, mint a nők (tisztelet a kivételnek). Viszont nem szabad ebben az időszakban sem megfeledkeznünk a szingli sorstársainkról, ugyanis őket is legalább annyira befolyásolhatja a Valentin-nap körüli hűhó, mint a kapcsolatban lévőket. Ez az ünnep is ugyanúgy felkavarhatja bennük a magány érzését, mint megannyi más ünnep, amikor például együtt a család, mennek a nagy sztorizások. Azonban egy bizonyos életkor után mindig felmerülnek azok a bizonyos kérdések, hogy „Na és hogy állsz a randizással?”, „Még mindig nincs senkid?”, „Ha így folytatod egyedül maradsz!” és még sorolhatnám. Sok esetben nem is lehet hibáztatni azokat, akik ezeket a kínos kérdéseket felteszik, hisz általában nem túl átgondoltak.

Ez is csak a pénzről szólna?

Kép forrása: studenthut.com
Hazánkban nem lett annyira közkedvelt ez az ünnep, mint más országokban. Annak ellenére, hogy a különböző üzletek és weboldalak mennyire próbálják reklámozni, megszerettetni az emberekkel ezt a napot. Azonban, akikkel sikerül, azoknál próbálják minél meggyőzőbb kampánnyal lenyűgözni az ajándék vásárlókat. A cégek számára érdemes kihasználni ezt a mini ünnepet a nőnap és a karácsony között, mert végülis ez is csak egy plusz bevételi forrás, egy plusz ami alkalmával le lehet húzni az emberekről a pénzt. Eléggé megosztó a vásárolt ajándékok skálája. Egy csokor virágtól és egy doboz bonbontól kezdve egészen a méregdrága ékszerekig terjed a keret, amit ajándékra szánnak a szerelmesek.

Szingliként is ünnepelhetek!

kép forrása: studenthut.com
Szerencsére már egyre inkább terjed el (inkább a fiatalok körében), hogy szingliként vagy sem, de a baráti körökön belül is mennek az ajándékozások és a kedves gesztusok. Ezt nagyon aranyos dolognak tartom, hisz így is ki lehet fejezni a barátaink felé, hogy övé a szívünk, még ha nem is olyan értelemben. Itt lehet gondolni egy közös mozizásra vagy csak egy kellemes kis sétára a környezetben. Vagy például már egyre több iskolában találkozhatunk üzenetládával (mint ahogy a Babitsban is) ezen a napon, amin keresztül névvel vagy anélkül küldhetünk pár kedves szót a hozzánk közel állóknak. Így el lehet kerülni, hogy barátainknak még véletlenül se jusson eszébe egyedül éreznie magát! Egyre több országban akad már olyan tradíció, ahol február 15.-t, Faustino (a szinglik védőszentjének) napját elkönyvelték a szinglik ünnepének.


Írta és szerkesztette: Schmidt Kata

Cikk írásához a források:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról