Könyvajánló: Agatha Christie és bőbeszédű karaktere, Miss Marple

Mostanában több alkalommal olyan könyvajánlókat (valamint filmajánlókat) olvashattok majd, amelyek különböző régebbi és újabb krimikről, detektívregényekről szólnak, amik mind nagyon fontos részei az irodalomnak. Kisebb érdekességeket hallhattok itt a könyvek szerzőiről, esetleg a filmek hátteréről. Itt megemlíteném az Arthur Conan Doyle által kitalált Sherlock Holmes karakterét, akihez számtalan könyv, sorozat és film kötődik, Agatha Christie izgalmas krimi- és detektívkönyveit, vagy akár Nancy Springer szerzőnő Enola Holmes - Az eltűnt márki esete című regényét, amelyet sokan biztosan a Netflixre adaptált filmből ismerhettek, amiben Sherlock Holmes (Henry Cavill) kishúga, Enola (Millie Bobby Brown) kezd el nyomozni, és izgalmas, néha pedig vicces szituációkba és kalandokba keveredni. Ezek csak csekély említések az összes híres detektív íróra és könyveikre tekintve, hiszen ez egy nagyon tág világ, tele jobbnál jobb könyvekkel, vagy akár azok megfilmesített változataival. Talán találsz olyat is, amelyet még nem olvastál, esetleg nem láttál képernyőn, vagy amelyről tulajdonképpen nem is hallottál ezidáig. 

Most „a krimik koronázatlan királynőjétől”, Agatha Christie-től hoztam el két izgalmas könyvet, amelyek történeteik szempontjából szoros kapcsolatban vannak egymással. Az idén 45 éve elhunyt angol írónő műveit úgy tudni 103 nyelvre fordították le, és azok több, mint 2 milliárd példányban keltek el a világban. A Guinness Rekordok könyve szerint a rangsorban csak Shakespeare és a Biblia művei tudták megelőzni ezeket a hatalmas számokat.

Rejtély az Antillákon

A 1964-ben megjelent Rejtély az Antillákon című regény teljesen letudja kötni az embert, hiszen a főszereplő, Miss Marple mellett mi is ki akarjuk találni, hogy ki a gyilkos a sok esetleges gyanúsított közül. Én személy szerint meglepődtem a végkifejleteken, és nem tudtam a végéig rájönni, hogy ki volt az. Ez nem is gond, hiszen ezért is olyan jó olvasni.

Agatha Christie egyik nagyon híres karaktere, Miss Marple az unokaöccse jóvoltából az Antillákon nyaral, amikor egy haláleset következik be. Marple kisasszony élete során már sokadszorra egy rejtélyes gyilkosságba keveredik. Az általa már kicsit megismert Palgrave őrnagy hunyt el. Az őrnagy rengeteget beszélt az életéről mindenkinek, és ebből Miss Marple sem maradt ki. Amikor a társalgásuk közben a férfi megszeretett volna mutatni egy képet egy gyilkosról, ami teljesen véletlenül készült el eredetileg egy hibiszkuszbokorról, hirtelen visszatette a pénztárcájába azt, és azon nyomban másról kezdett beszélni. Miss Marple ennek először nem tulajdonított nagyobb figyelmet, de a főhadnagy meggyilkolása után visszaemlékezett erre a szituációra, és eszébe jutott, hogy mikor a férfi meggondolta magát arról, hogy megmutassa neki azt a bizonyos fényképet, elnézett a hölgy válla felett. Az idős asszony megpróbálta felidézni, hogy kik jártak ekkor arra, így leszűkítette, hogy ki lehetett az, akit esetleg a főhadnagy felismerhetett a fotóról. De vajon biztos, hogy valakit felismert? Ha igen, az férfi vagy nő volt? És ő lehet a gyilkos? De ki? Esetleg a kedvesnek látszódó négyfős baráti kör egyike: a rokonszenves és tökéletes házaspárnak tűnő Edward és Evelyn, vagy a kissé szórakozott páros, Greg és Lucky? Talán a gazdag és zsémbes Mr. Rafiel vagy a gyanús kinézetű szolgája, Jackson? És a gyanúsítottak listáját még sorolhatnám, de nem lenne nagy segítség senkinek.

Sok érdekes, meglepő információ kapcsolódik a gyilkossághoz, amiket Miss Marple próbál összekapcsolni, hogy kiderítse mi is történt valójában. A szintén az Antillákon nyaraló, idős, kissé kedvtelen úr, Mr. Rafiel Miss Marple segítségére lesz az ügyben, így az idős hölgy nem marad teljesen egyedül. De vajon benne bízhat?

Nemezis

Az 1971-ben megjelent Nemezis című könyvben Miss Marple újból próbálja kiokoskodni, hogy ki a gyilkos. Miss Marple legnagyobb fegyvere a beszéd, és az, hogy egy idős vénkisasszonyról senki nem sejti, hogy valamilyen ügyben nyomozna, így nem kelt nagy feltűnést az emberek között, amikor kérdezősködik, vagy éppen csak ártatlanul, de igenis kitervelve elbeszélget valakivel. Ezt alkalmazza akkor, amikor ismét egy nagy kalandba keveredik. Az előbbiekben említett, A rejtély az Antillákon című kötetben már megismert, mogorva öreg úr, Mr. Rafiel, aki Miss Marple nyomozótársa is volt egyben, újra említésre kerül, hiszen az idős úr elhunyt. A halála előtt azonban elintézte, hogy Miss Marple egy nagyon érdekes és eléggé homályos úton vegyen részt. Miss Marple semmilyen információhoz nem jut, azon kívül, amelyet az öreg úr levélként meghagyott neki, így a sötétben tapogatózva kell döntenie arról, hogy elfogadja-e az utazást, és a vele járó nyomozást, amelyért egy nagyobb pénzösszeget hagyott rá Mr. Rafiel. Az örökséget csak akkor kaphatja meg, ha teljesítette a “küldetést”. Természetesen elfogadja azt, hiszen roppant módon felkelti az érdeklődését ez a kissé sejtelmes ügy.

Az út során sok kérdezősködés után Miss Marple tudomást szerez egy lány haláláról, akinek meggyilkolása Mr. Rafiel fiához köthető. Az idős hölgy viszont több információt szerezve kétségbe vonja, hogy Mr. Rafiel fia lett volna a tettes. Az utazás viszont egyre kockázatosabbá válik. Miss Marple-t is veszély fenyegetheti az úton, és nem tudhatja biztosan, hogy kiben bízhat meg teljes mértékben. Vajon nem pont az útitársai között van az a bizonyos tettes, vagy valaki olyan lehet az, akit már rég ismert a lány a környezetéből? Sok a megválaszolatlan kérdés, de egy biztos: idő kérdése, és Miss Marple ezekre is tudni fogja a választ.

Felhasznált forrás:


FIGYELEM!
A NEMEZIS CÍMŰ KÖNYV MEGTALÁLHATÓ AZ ISKOLA KÖNYVTÁRÁBAN!!

A Rejtély az Antillákon online formátuma:


Írta: Hős Patrícia
Szerkesztette: Kersák Viktória

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Az húsvét nagy kérdései, avagy miért pont a tojás és a nyúl kötődik az ünnephez?