Rendhagyó irodalomóra Totth Benedek íróval

Kép forrása: litera.hu/Bogdán Réka
2021. március 26-án a 10. F osztállyal rendhagyó irodalomórán vettünk részt, aminek a vendége a Holtverseny című regény szerzője, Totth Benedek volt.

***

Mit kell tudni a könyvről?

A Holtverseny egy napjainkban játszódó, fordulatokkal teli, kortárs regény.A főszereplői fiatal élsportolók, akik nem vetik meg az illegális tevékenységeket, és rendszeresen tudatmódosító szerekhez nyúlnak.A történetben keverednek a humoros és nyomasztó elemek, az olvasó figyelme egy pillanatra sem lankadhat. A regény olvasása alatt szemtanúi lehetünk annak, ahogy a tinédzserek keze közül szép lassan kicsúszik az irányítás...

Totth Benedeknek a Holtverseny volt az első regénye ami bombaként robbant be a köztudatba, hisz nagyon megosztó vélemények fogadták. Ám túlsúlyban pozitív visszajelzéseket kapott. "Író nem álmodhat ennél szebb fogadtatásról", hangsúlyozta ő is a beszélgetés során.

Az író az első regénye előtt műfordítóként tevékenykedett. A beszélgetés alkalmával az első fordításához fűződő kedves történetet is megosztotta velünk; az első kész fordítása után elküldte önéletrajzát több kiadónak is, bár csak két kiadótól jeleztek vissza neki, az nagyon erősen megmaradt benne, hogy a neves Európa Kiadótól kapott egy kedves és buzdító levelet, annak ellenére, hogy munkát nem ajánlottak neki.

Az ő nevéhez fűződik például a sokak által ismert Éhezők viadala című könyvtrilógia magyar fordítása is, de Stephen King regényt is fordított már. Illetve Cormac McCarthy Az út és az Átkelés című könyvének a magyar változatát is ő készítette el.

Az óra végén mi is kérdezhettünk tőle,így nagyon sok érdekes dolgot megtudhatunk a könyvről és az írói szakmáról. És nagy örömünkre személyes tapasztalatokat is megosztott velünk. Azt is elmesélte, hogy a könyv főszereplőjének élményei nem sokban egyeznek a sajátjaival annak ellenére, hogy ő maga is sokáig versenyszerűen úszott. A könyv szerinte nem közöl konkrét tényeket hanem egy szubjektív véleményt fogalmaz meg, így mindenki más konklúziót vonhat le belőle.

Ha a személyes benyomásainkra vagytok kíváncsiak, akkor mindketten kijelenthetjük, hogy számunkra a könyv és a rendhagyó óra is nagyon érdekes, tanulságos illetve elgondolkodtató volt. A Holtversenyt pedig mindenkinek meleg szívvel tudjuk ajánlani, hiszen nem egy mindennapi történetről van szó, és biztos, hogy Téged is magával ragad!

Írta: Kovács Adrienn és Ughy Dorina 10.F

A Holtverseny című regény moly adatlapja: https://moly.hu/konyvek/totth-benedek-holtverseny
Az utolsó utáni háború című regény moly adatlapja: https://moly.hu/konyvek/totth-benedek-az-utolso-utani-haboru

Néhány recenzió és interjú:




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Az húsvét nagy kérdései, avagy miért pont a tojás és a nyúl kötődik az ünnephez?