Könyvajánló: Sherlock Holmes és hű társa, Watson kalandjai

Kép forrása: cultura.hu
„Az ismert dolgoktól mégis kevésbé rettegünk, mint azoktól, melyeket csupán sejtünk, és félig-meddig tudunk.” -A sátán kutyája, 2. fejezet: Az elátkozott család


Folytatva a krimik világába való utazást, két igazán klasszikus könyvet hoztam el, amelyek szerzőjének neve gyökeresen beleíródott az irodalomba. Ő Arthur Conan Doyle. Hozzá fűződik a híres Sherlock Holmes karakter, és persze ne felejtsük el az ő társát, jó barátját és krónikását, Watsont se, valamint a felsorolásból Challenger professzor, a szerző harmadik népszerű figurája sem maradhat ki. 

Conan Doyle lassan 162 éve született. Eleinte orvosként dolgozott, majd unalomból írni kezdett, miközben Dél-Amerikában praktizált több-kevesebb sikerrel. Ő maga nem igazán kedvelte Sherlock Holmes karakterét. Ennek oka, hogy a figuráját okolta azért, hogy próbálkozásai ellenére könyvei leginkább egyetlen műfajba lettek besorolva.

A sátán kutyája

Arthur Conan Doyle 1902-ben megjelent, talán az egyik leghíresebb könyve A sátán kutyája elkalauzol minket a Baker Street 221/b-be Holmeshoz és Watsonhoz, akik nyugodtan ücsörögnek a dolgozószobában, és egy általuk elkerült látogatójuk ott hagyott sétabotjáról beszélgetnek, miközben azt találhatják, ki lehetett az illető. Ebből a csekély tárgyból meglepő módon elég sok mindenre rá tudtak jönni. A férfi nem más, mint Dr. James Mortimer, aki nem sokkal ezek után újra betoppan, és egy igen érdekes históriát mond el a detektívnek és társának, ami a Baskerville családhoz köthető. Ezt a történetet azért találják fontosnak, mert pont most hunyt el Sir Charles Baskerville, a Baskerville Hall birtoklója, és talán a titokzatos történet is talán valamilyen úton-módon kapcsolódik az úr halálához. Az urak azonban a legendát is figyelembe véve nem tudják biztosan eldönteni, hogy ez túlvilági vagy evilági ügy lenne-e. Az elhalálozott úr unokaöccse, Sir Henry Baskerville örökli a Baskarville Hall birtokot, így sokan őt is féltik a veszélytől. A kérdés az, hogy mi is ez a veszély, és mi a titokzatos történet?

A két nyomozó elfogadja az ügyet, és együtt szimatolva kutatnak a rejtélyes haláleset után.

Sherlock Holmes visszatér

Ha pedig esetleg unod az egy történetet felölelő hosszú regényeket, ám mégis elgondolkodtató, izgalmas könyvre vágysz, akkor az 1905-ben megjelent Sherlock Holmes visszatér című kötet az, ami biztosan tetszeni fog. Mintha egy sorozatot néznél, hiszen a történeteknek egy fő cselekményszála és kerete van, de a főszereplők közben mindig más és más ügyeket, rejtélyeket oldanak meg. Ebben a kötetben összesen 13 kisebb történet található (személyes kedvencek: A három diák, A táncoló figurák), amik, mint az a kötet címéből is kikövetkezthethető, Sherlock Holmes visszatérésekor játszódnak. 
De honnan tér vissza Sherlock? Nem szeretném lelőni a poént senki számára, így inkább csak annyit mondok, hogy az időrendben közvetlenül korábbi Sherlock Holmes emlékiratai című könyvben többet megtudhattok az előtte zajlott történésekről. 

A Sherlock Holmes visszatér című könyvben Sherlock és Watson megannyi kalandba keverednek, valamint rengeteg érdekes megoldással szolgálnak az ügyekre, így, ahogy az már megszokott egy detektívkönyvnél, csak ámulunk a végkifejleteken.

MINDKÉT KÖNYV MEGTALÁLHATÓ AZ ISKOLA KÖNYVTÁRÁBAN!!

A sátán kutyája pdf formátuma:

https://mek.oszk.hu/01700/01718/01718.pdf

Források, még több információ Conan Doyle-ról:

https://mult-kor.hu/sir-arthur-conan-doyle-gyullte-a-sajat-maga-altal-megalkotott-sherlock-holmest-20170707
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1859_majus_22_sir_arthur_conan_doyle_szuletese

A karakterek által inspirált filmek, sorozatok:


... valamint Guy Ritchie Sherlock Holmes filmjei: 
Tíz dolog, amit nem tudtál Guy Ritchie Sherlock Homes filmjeiről

Írta: Hős Patrícia 9.f

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Szendrey Júlia, a nő és az ember