Lányok napja a Harmannál

2021. november 11-én, csütörtökön lehetőségünk nyílt ellátogatni a Harman cégéhez, hogy betekintést nyerjünk egy kicsit az üzem működésének folyamataiba, illetve pontosabb képet kapjunk a jövőnket illetően. A dolog apropója viszont az volt, hogy a program kizárólag lányoknak szólt. A nap célja többek között az volt, hogy közelebb hozza a mérnöki pályát kifejezetten a lányok számára, hiszen „lányok is lehetnek mérnökök”.

A megérkezés után egy előadóterembe vezettek minket, ahol köpenyeket kaptunk, illetve olyan, elég futurisztikusan kinéző szalagokat, amiket a cipőnk aljára kellett ragasztani – mindezt azért, mert ezek a szalagok a felhalmozódó töltéseket vezették le a testünkön. A cég padlózata ugyanis műanyagból van, és amint azt a való életben is tapasztalhatjuk, az emberi test hajlamos ilyenkor töltést felvenni, és nem lehet megkockáztatni, hogy ezek bezavarják a gyárban készült termékeket. Emiatt a cégben dolgozók is csak különleges cipőben léphetnek csak be a gyári részlegre.

Egy előadással kezdtünk a napot, amely két etapból állt: először a cégről kaptunk egy általános, átfogó képet, majd meghallgathattuk Garai Gabriella és Simovics Fanni beszédét a termékmérnökségről. Főleg az utóbbi volt nagyon informatív, hiszen kicsit elképzelhetőbbé tette, hogyan is néz ki, ha az ember a Harmannál dolgozik.

Ennek végeztével két csoportra szakadtunk, ugyanis két különböző program zajlott egyidőben, és így egyszerűbben le lehetett őket bonyolítani. Természetesen cseréltünk, így mindkét csoportnak jutott ideje mindkét lehetőségre. Az egyik foglalkozáson egy kicsit gyakorlatiasabb oldalát tapasztalhattuk meg a mérnökségnek, és mi is kipróbálhattunk magunkat a forrasztásban és egy egyszerűbb pneumatikai berendezés működtetésében. Rövidebb magyarázat után kellett először egy áramkörbe két ellenállást forrasztanunk, amit egy műanyag tartóba helyeztünk. Ez a tartó pont úgy lett megtervezve, hogy egy érzékelő kilátsszon belőle, illetve két LED is, amely a világítást szolgáltatta egy műanyag plexihez. Az érzékelő a sötét hatására aktiválta az izzókat, így a sötétben olvasható a Harman logója a plexin – ez a „szentjánosbogár”. Másodszor pedig egy duális képzésben tanuló diák mutatta meg, hogyan kell egy egyszerűbb pneumatikai berendezés rendszerét felépíteni, nekünk pedig utána kellett csinálni.

A másik programon rengeteg magyarázat kíséretében körbevezettek minket a gyárban. Végigmentünk egy autós zenei berendezés gyártásának lépésein, és saját szemünkkel láthattunk, milyen komplex folyamatokon mennek keresztül a termékek, míg végső alakjukat fel nem veszik, illetve az ezért felelős gépeket is testközelből megnézhettük.

Egy rövid ebéd után – ahol kiváló szendvicseket ehettünk – következett egy lazább, és a mérnökséget kevésbé a szakszerű oldaláról megközelítő program, amin egy rövid kvízt kellett kitöltenünk. Ebben a kvízben emojik szerepeltek, pár egy-egy számcímet adott meg, pár pedig néhány márkát. Ezeket kitalálva szerezhettünk pontokat az első körben, majd a második, eldöntő körben zenéket kellett felismernünk. Az első három, legtöbb ponttal rendelkező nyerhetett egy-egy JBL GO 2 hangszórót.

Befejezésképp pedig egy rövid beszélgetés következett, ahol a továbbtanulásunkról kérdezhettünk, illetve megismerhettük, mi is az a duális képzés pontosan. Emellett még azt is elmondták, hogy a Harmannál lehet szakmai gyakorlatot is végezni, nem csak egyetemistáknak, de a szakgimnáziumok tanulóinak is.

Saját képek a látogatásról:










A beszámolót írta: Knoch Dorottya 11.c

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról