Ti küldtétek #16 - Az Antigoné színpadra állítása

Az iskolaújságban a 2020/2021-es tanévben indítottuk el a #Tiküldtétek rovatot, ahol kreatív iskolai munkákat, feladatokat mutatunk be. A rovatot idén is szeretnénk folytatni, várjuk az alkotásokat, projekteket, fotókat, rajzokat, verseket és minden mást!

***

1. ábra: A színház vázlatrajza
Az Antigoné című tragédia Szophoklész egyik legismertebb műve, így a színpadra állítás a legnagyobb körültekintést igényli. A következőkben bemutatom a színrevitel tervét. 

A mű egy palota előtt játszódik, és ezt mindenképpen meghagynám, ám a színészek a korabeli ruhák helyett egyszerű fekete öltözéket viselnének. Itt az arcjáték és a hang lesz előtérben, hiszen a mű központi cselekménye is egy konfliktusra épül, amely dialógusok sokaságából tevődik össze. Tehát a lényeg a beszéd, ahogy az a görög színházra is jellemző volt. Az egész színpadot mindig csak maximum három jelenlévő színésszel nem lehetséges kitölteni, így a színpad bal szélső oldalán helyezkedne el a kar. A kar a nép véleményét képviseli, ezért amikor a kar beszél, kissé erősebb fényt irányítunk rájuk, hogy a közreműködésüket észlelhessék a nézők. 

2. ábra: A nézőtér
A nézőtéren a székek körkörösen helyezkednek el, hogy az ókori görög színház hangulatát megidézzük. Az előadás ideje három óra lenne. Ennyi idő alatt tartom lehetségesnek részletesen bemutatni, hogy Kreón miért nem fogadja meg sem Antigoné, sem Haimón, sem Teiresziász tanácsát, és azt a folyamatot is, ahogy mindannyian egyre inkább elfordulnak Kreóntól.

3. ábra: A színpad
Úgy gondolom, hogy a mű leginkább Kreón nevelődésdrámája. Így a végén az utolsó jelenetben a Kreónt játszó színész mellől mindenki eltűnik. Az előadás végén ott fog térdelni a színpad közepén lehajtott fejjel. Elsötétülnek a fények, és csak Kreón görnyedt, szenvedő teste lesz megvilágítva. Ezután körülbelül két perc múlva Eurüdiké tűnik fel a színen. Megfogja Kreón kezét, aztán elfut. Haimón követi őt, és ugyanezt teszi. Végül Antigoné fut oda Kreónhoz. Megfogja Kreón karját, majd már engedné el, de Kreón magához rántja. Kreón és Antigoné megölelik egymást. 

Ekkor több ember is feljön a színpadra. Néhányan megölelik egymást, mások csak kezet fognak. De ezek a gesztusok egyetlen dolgot képviselnek: a kibékülést. A legszebb, legemberibb dolgot, amit két ember egy vita végeztével megtehet, hiszen mindenki megérdemli és elnyerheti a megbocsátást. 

Ez lenne a végső tanulság.

***

Írta: Hős Patrícia 9.F (jelenleg 10.F) osztályos tanuló


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról