Ti küldtétek #19 - Aktuális-e Shakespeare Hamletje a mai olvasó számára?

Benedict Cumberbatch (Hamlet) [fotó: nt.live.com]

William Shakespeare Hamlet című tragédiája igazi klasszikus. De vajon mit mond a mai olvasónak? Hamlet dilemmájának van-e érvényessége a 21. században?

Az alábbiakban a 10. B reflexiói olvashatók. 

"Szerintem ma is érvényes problémákat érint a darab. [...] Sokszor van, hogy az emberek kétszínűek, nem mondják el, hogy mit csináltak. Nem feltétlenül arra gondolok, amit Claudius tett. Ha egy barát elárul, azt megsejted, pedig tudod, hogy úgysem fogja elmondani. Viszont egy idő után úgyis kiderül a viselkedéséből vagy úgy, hogy felteszel neki néhány kérdést. Az is érvényes, ami Hamlettel történik. Szerintem minden ember szokott bajlódni magában a saját gondolataival. Az emberek sokszor halogatják elmondani a fontos, de mások számára bántó dolgokat, főleg azért, mert nem akarnak másokat megbántani, vagy attól félnek, hogy az adott személynek bűntudata lesz. Szerintem a halogatás, a dolgok magunkban tartása is sok embernek probléma manapság." (J. K.)

Ethan Hawke (Hamlet) [fotó: imdb.com]

"A darab mondanivalója érvényes olyan szempontból, hogy belső vívódásai mindenkinek vannak, még ha nem is ilyen mély témákban. A legtöbb fiatalban szerintem felmerülnek kérdések önmagukról és az életről, annak céljáról, persze nem ilyen pesszimista módon, mint Hamletnél, akinek szerintem a traumáinak köszönhetően elég torz világképe van. Én nem látom Hamletet bölcsnek, csak egy tépelődő, lelkileg sérült fiatalnak, aki nem találja a helyét, és emiatt az egész életet megkérdőjelezi. Úgy gondolom, hogy a darabban felvetett téma nagyon is releváns, hiszen nagyon sok lelkileg sérült ember van manapság." (K. D.)

"Az önmagunkkal való vívódás mindenképpen létezik. Hamlet döntésképtelen volt, és ez bárkivel megeshet. A társadalomban sajnos az érzelmek visszafojtása és elrejtése is jelen van." (F. V.)

"Érvényes lehet a darab, ha arra gondolunk, hogy Hamlet miken vívódott. Mindannyian gondolkoztunk már az élet értelmén. Pár szituációban (ahogy ő is) eszükbe juthat az öngyilkosság is, de ahogy Hamlet nem teszi meg, mi sem tesszük. A történet azon részével is lehet azonosulni, hogy a régi barátok hogy válnak ellenséggé. Ez jól mutatja meg azt, hogy nem a rang, hanem a tényleges hűség számít." (D. A. E.)

Laurence Olivier (Hamlet)

"Ahogy Hamlet is önmagát keresi, mindenki másban is (még ha nem is ismeri be) legalább egyszer megfordult már a kérdés: hol a helyem a világban? Másrészt a mai ember számára az is jelenthet bonyodalmat, ha olyan dologról tud, ami mélységesen sérti az igazságérzetét, de valamilyen belső vagy külső tényező akadályozza abban, hogy ezt elmondja. Ilyenkor, mint Hamletben is, felmerülhet benne a gondolat, hogyan szolgáltathat igazságot, ha az nem áll hatalmában." (M. J.)

"Claudius irigysége és hatalomvágya ma is gyakori probléma, mert mindig lesznek olyanok, akik többet akarnak, mint ami nekik jutott. Elégedetlenek a saját életükkel, ezért mástól akarják elvenni az örömöt. Hamlet mentális problémái is elég gyakoriak, mert sokan úgy érzik, hogy nincs jó megoldás vagy kiút a gondokból." (P. Sz.)

"Sok hatalommal bíró ember ma is jogtalanul kerül a pozíciójába. Az olyanoknak, akik tisztességesen próbálják megszerezni a rangot, nehezebb utat kell bejárniuk. A hűség fogalma kezd kopottá válni. Egyre gyakoribb az árulás, a kapcsolatok szintén megjelenő hűtlenség. A rendszer pedig nem teszi könnyebbé, élhetőbbé a viszonyokat. Ezek a problémák mind az értékrend felborulására, vagy az azon belüli ellentétekre vezethetők vissza." (F. A.)

"A történetnek vannak elemei, amelyek a jelen világban is aktuálisak lehetnek. Ilyen például Hamlet depressziója. Sok ember van, aki nem mutatja ki, mit is érez valójában, és egy teljesen más, könnyebb álcát ölt magára." (F. L.)

"Hamlet külső nyomás hatására cselekszik, ami ma is előfordul. Önszántából talán nem ölné meg a királyt, de végül megteszi. Napjainkban is történik olyan, hogy a helyesnek és elvártnak tartott dolgot megtesszük ahelyett, hogy magunkra hallgatnánk. [...] A depresszió is megjelenik a műben, ami most is sok embert érint, ahogy az elveszettség érzése is. Hamlet eltaszítja magától azokat, akik szeretik." (P. K.)

Bajomi Nagy György (Hamlet) [fotó: 7.ora7.hu/Mészáros Zsolt]

"Hamlet értelmetlennek érzi az életét és unja a világot. De a családon belüli árulás is lehet érvényes a mai társadalomra nézve. Hiszen sok nagyravágyó ember tiporja el a szeretteit vagy húz hasznos belőlük, utána pedig ezzel a bűnnel együtt kell tovább élniük." (M. K.)

"Sok ember él úgy, ahogy Hamlet, hogy nem érzi jól magát azon a helyen, ahol van, mert nem érzi a biztonságot, ami a boldogulásához kellene." (B. D.)

"A darabban téma a melankólia, az életuntság, ami manapság sok emberben benne van." (K-G. H.)

"Ma is vannak olyanok, akik félnek, nem mernek cselekedni, vagy mások, mint az átlag. Ezért lehetnek olyan olvasók, akiknek tud a darab segíteni abban, hogy más nézőpontot is megismerjenek, vagy hogy jobban megérthessék a saját problémáikat." (A. L.)

"A műben megismerhetünk olyan karaktereket, akiket az élet vagy a körülöttük lévő emberek megbántottak, és akikre túl fiatalon szakadt túl sok teher. Emiatt van annyi dilemmájuk, és nem is tudják, kik ők valójában, és az identitásukat csakis a céljukban ('bosszú') vélik megtalálni. Az ilyesmi mindig is aktuális téma lesz, mindenki megtalálhatja magát Hamlet karakterében". (B. E.)

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Az húsvét nagy kérdései, avagy miért pont a tojás és a nyúl kötődik az ünnephez?