Diákpolgár avató a Babitsban

2022. szeptember 30-án tartottuk kilencedikes diákjaink hagyományos Diákpolgár-avatóját, melyet a négy évvel ezelőtti győztes osztály, a 12. C szervezett. Az alábbiakban egy kissé megkésett, de annál lelkesebb beszámolót olvashattok Szobics Karinától (9.C).

A program győztese egyébként a 9.B osztály lett, akik a C-sek több évi sikerszériáját törték meg.

Az alábbi linkre kattintva megnézhetitek az eseményen készült képgalériát (fotók: Sütő Zsigmond, 10.B és Hosszú Barbara). KATT. 
***

MIRŐL SZÓL A "SZECSKAAVATÓ"?

A diákélet a hagyomány szerint minden évben a kilencedikes tanulók avatásával kezdődik. Ebben a tanévben sem volt ez másképp. A "szecskaavató" az az esemény, amikor a középsuliban a "szecskákat" avatják. Ennek a programnak minden városban, sőt, iskolában más a neve. A "szecskák" az elsősök, vagyis a kilencedikesek. A rendszerint szeptemberi rendezvény két részből áll: az első felében a végzősök egy csomó baromságot csináltatnak a kisebbekkel, ezt pedig egy buli követi.

A tizenkettedikesek általában azt is meghatározzák, hogy az újoncok milyen jelmezben jöjjenek aznap. Jópofa dolog ez. A feladatoktól a legtöbb kilencedikes vagy leendő kilencedikes parázik, de csak egy hétig tart az egész, és ha jó képet vágsz hozzá, akkor annyira nem is annyira gáz. Biztatásképpen, gondolj arra, hogy következő évben már nem te leszel a legkisebb.

HONNAN EZ A NÉV?

A "szecska" elnevezést eredetileg az újonc katonák kapták, és a beavatási szokás is innen ered, ugyanis a veteránok meg akarták leckéztetni fiatal katonákat, hogy aztán befogadhassák őket a közösségbe.

A szó valószínűleg a török eredetű Szecső névből származik, aminek a jelentése: 'kiválasztott'. Az iskolákban sok más elnevezést is használnak, mint például fecske, gólya vagy mazsolaavató.

MIÉRT CSAK EGY OSZTÁLY/EGY ÉVFOLYAM DÖNT?

A diákpolgár avató lényege az volna, hogy a 9. évfolyam beleolvadjon az iskolai közösségbe. Persze nyilván senki sem erre törekszik elsősorban. Az élményeket nem félretéve mindenki nyerni szeretne, hiszen amelyik osztály nyer, az fog „szecskáztatni” a végzős évben. Az avatás végén egy vicces esküt tesznek le, ezzel fogadnak hűséget az iskolának.

FELADATOK

Az első napon, szeptember 25-én a feladat kötélhúzás volt, ami a tornateremben zajlott.

A második napra csak annyit árultak el nekünk, hogy hozzunk sminkkészletet, és csak másnap mondták el, hogy egy fiúra és egy lányra van szükség, ugyanis a fiúknak ki kellett sminkelni a lányokat.

Harmadik nap az első emeleten két oszlop közé kifeszítettek egy madzagot, amire fánkot fűztek, és azt kellett leenni.

Negyedik nap kukás zsákot kellett felhúzni két embernek, és futva kellett pudingot enni úgy, hogy a másik adagolja.

Végül az utolsó nap, azaz szeptember 30-án, az osztályok munkásruhában és olyan indokolatlan izompólóban jöttek. Egész délelőtt ebben kellett flangálni és képeket gyűjteni. Délután egy rántott húst kellett Magyarország alakúra enni, volt akadályverseny, és jelmezben, előre megadott szavakból kellett verset írni.
Mondhatom, hogy tartalmasan és szórakoztatóan telt el ez a pár nap.

Írta: Szobics Karina 9.C

A eseményről az iskola honlapján is olvashattok egy rövid beszámolót.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Szendrey Júlia, a nő és az ember