Ti küldtétek #35 - Karafiáth Orsolya: Szirén (könyvajánló)

Karafiáth Orsolya kortárs író és költő, aki újságíróként és énekesnőként is dolgozott. A Szirén című regényében elmondása szerint saját és mások életének történetei is megtalálhatók, és a szereplők megformálása valós személyeken alapszik.
Választásom oka az, hogy érdekelt, milyen hosszú távú hatásai vannak egy traumatikus gyermek- és felnőttkornak. Másrészt pedig megfogott a könyv szerkezete, hiszen egyszerre lehet regényként és novellafüzérként is olvasni.  A könyv fejezetei körülbelül tíz oldalas történeteket tartalmaznak különböző idősíkokból.
A könyv témája az alkoholizmus, a mérgező családtagok és az olyan szülők, akik nem voltak ott, amikor kellett volna, a történet pedig azt mutatja be, hogy tud érvényesülni egy hátrányos helyzetű családból származó nő, és hogy egy ilyen közegből mit visz magával az ember a további életébe.

Az első rövid novellában megismerjük a főszereplőt, Kisannát és családját. A lány a történetekben 4 és 8 éves kora között van ábrázolva, és objektív, közvetlen narrátori szemszögből követhetjük végig az élete eseményeit. A következő idősíkban már 20-25 éves Anna az elbeszélő, így az ő őszinte gondolatait olvashatjuk.

Annának láthatóan a kezdetektől fogva rettentő nehéz élete volt (ez a regény végéig kitart), ami minden szempontból nagyban befolyásolta a személyiségét. Legfőképpen bizonytalan és szorongó, például amikor énekesnőként dolgozik, folyton attól fél, hogy elront valamit, vagy nem elég jók a dalai. Attól is tart, amikor összeköltözött a művésztáborból megismert könnyűvérű Vikivel. Könnyen és sokszor esik szerelembe, viszont soha nem tud úgy kötődni, hogy sokáig együtt maradjon akárkivel is, a férfiakat csak elcsábítja, mint egy szirén. A szüleihez hasonlóan neki is vannak alkoholproblémái, illetve érthető módon kiskora óta indulatos is, ami abban is megmutatkozott, hogy az óvodában véresre vert egy kisfiút, mert az hülyének nevezte.

A másik fontos szereplő, a nagymama, Nusi nagyi, aki az egész család felett uralkodik. Sokszor eltúloz bizonyos dolgokat és szituációkat, mint például, hogy ő tartja el az egész családot. Egyszer azt is eljátssza, hogy hogy a halálán van, ezzel halálra rémiszti Kisannát, ám pár óra múlva már a házban sürög-forog. Mindig eléri, amit akar, nagyon agresszív, és nem átall kezet emelni a gyerekekre. A férjét semmibe veszi, nem törődik senki érzéseivel, de azzal igen, hogy róla mások mit gondolnak.
Anna és Nusi nagyi kapcsolata felettébb bonyolult, a lány kiskorában felnézett a nagymamájára, de később felnőtt korában nem is említi. Nusi nagyi az én olvasatomban nem szerette sem Kisannát, sem pedig a húgát, csak azt élvezte, hogy parancsolhat nekik.

A szirén motívum, ahogy már említettem egyaránt vonatkozhat Annára vagy akár az alkoholra is. Anna egy énekesnő, így, akárcsak egy sziréneknek, neki is gyönyörű hangja van, és vonzódnak hozzá a férfiak (sok fejezetben más-más férfi társaságában látjuk). Az alkohol hatása is vonzó, mámoros érzés, amit nagyon sokan azért akarnak megkapni, hogy csökkentsék a bánatukat vagy a haragjukat. Ahogy a szirén, úgy az alkohol is képes megölni fogyasztóját, bár a folyamat lassabb.

A könyv nagyon nyers és egyszerű nyelvezetet használ, ami ebben a kontextusban szerintem hozzáad az jelentéshez, még megrázóbbá teszi. Fontos, hogy minél több szó legyen erről a témáról, hogy hozzásegítsük az ilyen helyzetben lévő gyerekeket ahhoz, hogy segítséget kapjanak, mielőtt még nem késő. Nem bánom, hogy elolvastam a könyvet, mivel nagyon érdekes témát feszeget, de a közeljövőben biztos nem fogom újraolvasni, talán mert nem vagyok hozzá elég érett, vagy mert számomra megterhelő az a sok trauma, amiből ez a történet táplálkozott. 

Papp Szonja, 12. B




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról