A kelta halloween

Kép forrása itt.
A halloweeni partik, jelmezek és édesség osztogatás nem is olyan régen jelentek meg életünkben. Valójában, a halloweeni hagyományok már több mint ezer éve alakultak ki a kelták világában.

Miről is szól a Halloween?

A halloween eredetileg az őszi Samhain ünnepből származik, ami a kelták "Szilvesztere", vagyis az újév előtti utolsó napi ünnep volt. Ezen a napon állat és terményáldozatokat mutattak be a napistennek, hogy megköszönjék a gazdag termést és a termékeny földet. Ez a nap ugyanakkor az utolsó napja volt az év "világos" oldalának, úgyhogy a keltáknak még egyszer jól kellett érezniük magukat a "sötét" idők előtt. Írországi iskolákban ma is úgy tanítják, hogy a november, a december és a január felelnek meg a téli hónapoknak.

Szokások, hagyományok
Szellemek

Úgy tartották, hogy ezen a napon a legvékonyabb a holtak és az élők közti határ, így a gonosz lelkek könnyedén átvándorolhatnak az élők földjére. Amikor Samhain összehívja a holtakat, azok gonosz természetfeletti figurák külsejét veszik magukra. Innen származik a beöltözés, halloweeni jelmezek.

Töklámpás

A töklámpásokat mindenki ismeri, mégis csak Amerika felfedezése után jelentek meg. Mivel a tök Amerikából származik, felfedezése előtt fehérrépából készítettek lámpásokat.

Almahalászat

Magyarországon nem annyira elterjedt halloweeni szokás az almahalászat. Az almahalászat úgy néz ki, hogy egy tál vízbe almát teszünk és úgy kell abba beleharapnunk, hogy nem használjuk a kezeinket. Az alma fontos szerepet játszott a keltáknál, a termékenységet szimbolizálta.

Babonák

A kelták szerint a narancs és a fekete a halál színei, melyek ma a halloweent jelképezik. Legendák szólnak arról, hogy vörös hajú nővel találkozni balszerencse, főleg ha az halloween éjszakáján történik. A fekete macska náluk is babonás jelkép volt, a boszorkányokat képviselte. Úgy tartották, hogy aki halloweenkor kifordított ruhában hátrafelé sétál, boszorkányt láthat, illetve, aki halloween éjszakáján született, beszélgetni tud a holtakkal.

Mindent összevetve, a halloween rémtörténetekről, ijesztgetésről és a szórakozásról is szól. Izgalmas halloweent mindenkinekt!

Források:

 

 Kun Jázmin Bíborka, 9. c

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról