A zene világnapja (2023) - Hallgassatok sok zenét!

,,Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.”

Yehudi Menuhin
Kinek köszönhetjük a zene világnapját?

Yehudi Menuhin, egy amerikai zsidó származású hegedűművész és karmester volt az, akinek a javaslatára az UNESCO október 1-jét Zenei Világnappá nyilvánította.
Ennek a napnak célja, hogy a társadalom széles rétegei között népszerűsítse a zeneművészetet és a népek közötti megbékélést.

Miért is jó zenét hallgatni?
A zene sok mindenre gyógyszer lehet, de nézzük meg legfontosabb hatásait;
  • Segít a tanulásban!
Bizonyított tény, hogy a zene segít a fókuszálásban. Könnyebbé teheted a tanulást, ha közben kedvenc zenéidet hallgatod. Zenére teljesen el tudsz merülni gondolataidban és a hozzáállásodon is javíthat.
  • Erőt ad.
Egy ritmusosabb zene éberebbé tesz. Ha reggel iskolába menet még nem teljesen ébredtél fel, hallgass zenét! A nap elején egy pörgősebb dal után az órákon is jobban tudsz majd figyelni.
Estefelé, a másnapra készülődve is fel tudod dobni vele kicsit a hangulatodat, hogy figyelmesebben nézd át a tanulnivalót.
  • Megvigasztal, ha szomorú vagy!
Szürkébb napokon, a rossz élmények feldolgozásában és túllépésében is segíthet. A zene kitisztítja az elméd, így jobban átgondolhatod a történteket. Egy odaillő szöveg vagy akár csak egy dallam is megerősítheti benned, hogy mással is történtek hasonló dolgok, és hamarosan minden rendbe fog jönni.
  • Ihletet ad!
Zenehallgatás közben sokszor elkalandozunk és felbukkanhat egy-egy jó ötlet is. Sokan hallgatnak zenét rajzolás, írás, festés közben (én is), ami a kreativitást erősíti.

***

Sokszínű zene

Rengeteg zenei műfaj és ízlés létezik.
Pop, jazz, rock, metál, rap, klasszikus zene -  mindenki mást szeret, minden embernek más adja a löketet. Azonban ezeknek a műfajoknak is nagyon sok változata van.
Hadd mutassam be nektek személyes kedvenc zenei műfajaimat!

Synthwave

Ez a műfaj a 2000-es, 20010-es években volt népszerűbb, de ma is sokan hallgatják. A synthwave a 80-as évek filmzenéiből gyökerezik, és általában nincs szövege. Gondolom, mindenki hallotta már Stranger Things főcimdalát, ami szintén synthwave-nek számít. Ilyen stílusú zenét játszik például a College és Mr. Kitty.




Britpop

A britpop Nagy-Britannián belül, Angliából származik, valamint szintén a 80-as években aratott sikert. Nagyrészt az amerikai grunge-ot szerette volna visszaszorítani. Míg a grunge szétesett káosz, a britpop összeszedett és ízléses műfaj. Az irányzat a The Beatles világhírű együttes stílusából ered. Nekem a kedvenc előadóim ebből a műfajból a Pulp, a Tears for Fears, a Blur, a The Smiths és a The Cure.

   

Grunge

A grunge az Egyesült államokból indul, székhelye pedig Seattle. Mint az előbb említettem, a grunge egy energikusabb és szétesőbb műfaj, jellemzi a polgárpukkasztó szóhasználat. Ezek a zenék elgondolkodtatóak és sokszor megkérdőjelez számunkra biztos pontokat.
Viszont ez a műfaj tele van érzelemmel és hangulatos dallamok is jellemzik. Szerintem mindenki hallott már a Nirvana nevű együttesről, ami szintén ebbe a műfajba tartozik. Ha érdekel ez a stílus, ajánlom a Pearl Jam, a The Hole és az Alice in Chains nevű előadókat is.


 


 
Komolyzene

Sokak unalmasnak tartják a komolyzenét, amivel egyet tudok érteni, hogy tényleg vannak köztük egyhangúak, viszont igazán szépek és izgalmasak is léteznek ebben a műfajban. Ha tényleg érdekel a komolyzene érdekes oldala, akkor ezeket a zenéket ajánlom meghallgatni:

Antonio Vivaldi: Variation
Szergej Prokofjev: Rómeó és Júlia: Lovagok tánca
Pjotr Iljics Csajkovszkij: A hattyúk tava
Dimitrij Sosztakovics: 2. keringő
Aram Hacsaturján: Masquerade Suite
Camille Saint-Saens: Az állatok farsangja: Akvárium

 

Darkwave

Ez a műfaj szintén a 70-es évek végére, a 80-as évekre vezethető vissza. Nagyrészt az Egyesült Királysághoz és Németországhoz köthető zenei stílus, amely a gótikus rock jellemzőit idézi.
Zenéje melankonikus és romantikus, nekem személyesen a kedvenc zenei műfajom.
Nagyon szeretem ebből az irányzatból a Depeche Mode, a Siouxsie and The Banshees és a Cocteau Twins zenéit. Kedvenc német előadóim pedig a Malaria! és a Lebanon Hannover.


 


,,A zongora billentyűi feketék és fehérek, mégis milliónyi színt képesek megjeleníteni az elménkben”
(Maria Cristina Mena)

Október 1. a ZENE ünnepe.
Hallgassatok sok zenét! :)

Kun Jázmin
9.c


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról