Moskát Anita a PécsLIT-en - A hazugság tézisei (könyvbemutató)

2023. szeptember 13-án délután került sor Moskát Anita kétszeres Zsoldos Péter-díjas írónő és Fekete Richard költő beszélgetésére, amelyben a szerző legújabb kötetéről, A hazugság tézisei című novellagyűjteményről esett szó - és még sok minden másról is.

A beszélgetés elején a szerző beszélt az írással való kapcsolatáról, így egy kis betekintőt is kaphattunk az eddig megjelent műveibe is. Első könyve, a Bábel fiai 2014-ben jelent meg a GABO könyvkiadó gondozásában. Az írónő ezt a könyvét 18 évesen írta, de utána még éveken keresztül szerkesztgette és írta át, mire végül eljutott a megjelenésig. A szerző beavatott minket abban is, hogy milyen maximalistaként írónak lenni. Ma már nem annyira szereti ezt a kötetét, még azon is gondolkozott, hogy akár újra is írja. 

Következő műve a 2015-ben megjelent Horgonyhely. Ezzel a könyvével érkezett meg az írónő ahhoz a zsánerhez, amiben most alkot; ez az úgynevezett weird fiction, amely elnevezést viszont kifejezetten nem kedveli. A Horgonyhely története egy olyan, a fjordoknál fekvő (kitalált) világot mutat be, ahol minden embert egy 1 km-es lánccal a földhöz kötöztek egész életükre, kivéve a terhes nőket. Ebből a regényből megismerhetjük tehát, milyen lenne egy terhes nők által uralt világban az élet.

A beszélgetés ezen pontján szóba került, hogy ezt a könyvet az általa bemutatott világkép miatt lehet-e feminista könyvnek nevezni. Moskát Anita szerint ez csak nézőpont kérdése, hiszen mivel a kép nem idilli, akár az ellenkezője is igaznak bizonyulhat.
A felek ezután szóba hozták a weird fiction magyarországi megjelenését is. A moderátor megkérdezte a szerzőt, hogy milyen érzés a műfaj első magyar képviselőjének lenni, és mit szól ahhoz, hogy ő az első szakma által is elismert magyar szerző ebben a műfajban. Firtatta azt is, mennyire volt tudatos cél keverni a fantasztikumot egy szépirodalmibb írásmóddal. 

Ezután említésre került talán a legismertebb Moskát-kötet, az Irha és bőr, ami 2019-ben jelent meg szintén a Gabó Kiadónál. A szerző eredetileg biológus, így nem volt nehéz összevonnia a természettudományt és az irodalmat. Szerinte nem is vagyunk annyira messze a könyvben leírtaktól, ugyanis Kínában például manapság a malacokban emberi veséket növesztenek. Ebben a könyvben egy olyan világgal találkozhatunk, ahol az úgynevezett fajzatok értelmes lények, de a kinézetükben emberi és állati tulajdonságok keverednek. 
Felmerült a kérdés, hogy ebben a történetben mennyire szándékosan kerültek elő a különböző társadalmi kérdések és konfliktusok, hiszen például a kötetben a fajzatokat gettókba zárják, és az életre alkalmatlanokat kivégzik.

A moderátor rákérdezett arra is, hogy a szerző könyveit a könyvesboltokban befóliázzák-e, ugyanis megjelenik benne a nem-bináris reprezentáció, mivel a fajzatoknak nincs neme. Moskát Anita megnyugtatott mindenkit, hogy erre nem kerül sor, hiszen az ő könyveit a felnőtt részlegen árulják.
Azt is megtudhattuk, hogy egy cseh könyvkiadó megvette a Horgonyhely jogait és hamarosan cseh nyelven is meg fog jelenni a kötet. 

A beszélgetés vége felé közeledve eljutottunk a beszélgetés alapjául szolgáló kötetig A hazugság tézisei című novellagyűjteményig. A szerzőnő beszámolt a novellaírással való kapcsolatáról és arról, hogy mikor készültek ezek a szövegek. A közönségtalálkozó végén a szerző felolvasta az egyik novellát, A mesterhazugság címűt.Végül kötetlen beszélgetésre és dedikálásra is sor kerülhetett.

Törjéki Bálint 11.F


A hazugság tézisei fülszövege:

Mi történik, ha belenézel a fekete monitorba? Hogyan őrzik meg a hátországban maradó családtagjaikat a háborúba vonuló katonák? Milyen, ha a halott apa tudata az okosház rendszerébe költözik? Hazugságokból felépülő életek és világok jelennek meg ebben a novelláskötetben: fizikai törvényeket szerződésekkel manipuláló jogászok, fénylő istengyereket váró leányanyák, áldozatot követelő tavak és hazugságokból városokat emelő építészek. Moskát Anita olyan, mint a kötet kisregényének szerződéskötője: pontosan ismeri a valóságot, hogy aztán a paraméterek átírásával új valóságokat hozzon létre. Első regénye 2014-ben jelent meg, és az eltelt évek alatt a magyar fantasztikus irodalom egyik legeredetibb és legizgalmasabb írójává vált. A Horgonyhely, majd a Zsoldos Péter-díjat nyert Irha és bőr c. regényei mellett számos novellája jelent meg antológiákban, zsáner- és szépirodalmi magazinokban. A hazugság tézisei ezek legjobbjaiból és új írásokból válogat.

A kötetben kilenc novella és egy kisregény (Szerződési szabadság) található.


Kritikák A hazugság téziseiről:




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról