Az ajtó (filmajánló)

Január 22. a magyar kultúra napja, melyet már 1989 óta ünneplünk. Ezzel állítunk emléket Kölcsey Ferencnek, aki 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát. Ilyenkor minden művészeti ágban reflektorfénybe kerülnek a magyar alkotások. Sokan színházba, koncertre mennek, vagy csak megnéznek egy filmet otthon, esetleg meghallgatnak néhány magyar dalt.

Az ajtó

Erre az alkalomra Szabó Magda Az ajtó című regénye alapján készült filmet szeretném ajánlani nektek. A filmet az Oscar-díjas Szabó István (Mephisto, Szerelmesfilm) rendezte, a producer pedig Hábermann Jenő. A film érdekessége, hogy főszerepben Helen Mirrent, és Martina Gedecktet láthatjuk. A zenéért Robert Schumann felelt.

A történet főszereplői maga az írónő Magda és férje, Tibor, valamint új otthonuk egyes lakói, mint például Polett és Sutu, de a legfontosabb közülük mégis Szeredás Emerenc, egy talán kissé nyers, de a maga módján igen gondoskodó, különös idős asszony. Magda felkéri Emerencet, hogy segítsen új lakásukban a háztartással, és a két nő minden nehézség ellenére megszereti egymást, barátság szövődik közöttük.

A regény sokkal lassabban építi fel kettőjük kapcsolatát, a filmben kicsit gyorsabban pörögnek az események, ennek oka a kicsit több mint másfél órás játékidő. Nekem különösen tetszett, ahogy az alkotásban a színekkel játszottak, miközben idősíkok váltogatták a múltat és a jelent.
A történet talán már ismerős lehet, de ha esetleg még nem olvastad a regényt, ajánlom figyelmedbe azt is, a filmet pedig csak utána nézd meg. Adaptáció esetében mindig érdemes előbb a könyvet elolvasni.
A szereposztást illetően engem kissé meglepett, hogy nem magyar színész játssza az összes szerepet, de Helen Mirren alakítása nagyon tetszett.
Ennek ellenére kicsit úgy érzem, hogy Szabó Magda stílusához egy kicsit komolyabb megvalósítás illett volna. A filmet mindenesetre megéri megnéznetek, ugyanis csodás és személyes pillanatoknak lehettek szemtanúi. Két ember kitárja egymás előtt a lelke ajtaját, és a nézőt is beinvitálják.
Ti belépnétek az ajtón?

Kellemes művelődést nektek!

Végvári Zsófia 12. F


A film lapja a Nemzeti Filmintézet oldalán: https://nfi.hu/filmek/az-ajto.html
Kép forrása: nfi.hu



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról