Húsvéti szokások a világ körül

A húsvéti hagy
Kép forrása. worldatlas.com
ományok világszerte különbözőek. Bár a miénk, a locsolkodás furcsa mások számára, még számtalan érdekes húsvéti hagyomány fedezhető fel különböző országokban. 

Ausztrália, ahol kicsit másmilyen a húsvéti nyuszi

Ausztráliában az üregi nyúl egy kártékony állat, amely megrágcsálja a termést. Sok helyen engedély kell házinyúl tartásához is. Ezért náluk az ausztrál őshonos bilby (erszényes nyúl) lett a húsvét jelképe. Amellett, hogy a húsvéti nyúl hagyományát fenntartják, népszerűsítik a bilbyk veszélyeztetettségét is. Az emberek a húsvét környékén üzleteket elárasztó csokibilbyk megvásárlásával segítenek a bilbyk fennmaradásáért működő alapítványoknak.

Korfu szigetén agyagedényeket dobálnak ki az ablakon

Források szerint ez a szokás a velencei hódoltság idejéből maradt fenn, amikor a katolikus velenceiek kidobálták az elhasznált edényeiket. Úgy tartották, hogy az új év bőséget hoz majd és lesz helyette másik. Emellett, a házból a régi edények eldobásával kiűzték a rosszat és a szerencsétlenséget.

Norvégiában húsvétkor krimiket olvasnak

Ez a hagyomány az 1920-as évektől vette kezdetét, amikor egy napilapban könyvet hirdettek. A szokás teljesen véletlenül alakult ki, de a mai napig húsvéti krimiket reklámoznak és a televízió csatornákon krimiket játszanak húsvétkor.

Finnország: húsvéti ”csokit vagy csalunk”

A finn gyerekek húsvétkor korommal vagy festékkel bekenik az arcukat és kendőt kötnek a fejükre. Így járják az utcákat és házakat. Édességért cserébe megáldják az ott élőket.

A Fülöp-szigeteken keresztre feszítéssel ünnepelnek

Itt hagyomány az önkorbácsolás és a keresztre feszítés, ezzel emlékeznek Jézus szenvedéseire. A keresztre feszítettek ellátására minden évben készenlétben áll egészségügyi segítség. Ez a szokás már turistalátványossággá alakult.

Források: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról