A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Ma, április 16-án emlékezünk a holokauszt magyarországi áldozataira. E nap jelentőségét az 1944-es események ihlették, amikor a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai megkezdték az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását Magyarország kárpátaljai területén.

A magyar kormányzat 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen. Az első ilyen megemlékezést 2001-ben tartották.

Ebből az alkalomból szeretnénk felhívni figyelmeteket a budapesti Holokauszt Emlékközpont "Lapátos hadsereg" című virtuális kiállítására.
Ez az online megtekinthető kiállítás a II. világháború alatti magyarországi munkaszolgálat történetét mutatja be. Olyan eseményekre és személyekre fókuszál, akik és amelyek a történelem fontos részét képezik.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy milyen volt az akkori időszak, és milyen személyes emlékek és szemtanúk vallomásai kapcsolódnak ehhez az eseményhez, látogassátok meg az alábbi linken elérhető kiállítást:

http://musz.hdke.hu/

További információkért megtekinthetitek a Holokauszt Emlékközpont hivatalos honlapját:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról