Költészet napi filmajánló - Frici és Aranka

Jelenet a filmből

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én ünnepeljük. Ez az alkalom nem mellesleg József Attila születésnapja is. Ezen a napon népszerűek a könyvbemutatók, az irodalmi estek és minden más, ami az irodalomhoz és a költészethez köthető. Ilyenkor a tévében is elcsíphető egy-egy film, ami irodalmi témát dolgoz fel, vagy épp ismert költők, írók életéhez nyúlik vissza.

Ilyen film a Frici és Aranka is, ami Karinthy Frigyes és második felesége, Böhm Aranka kapcsolatába enged betekintést. Tóth Tamás alkotását 2022-ben mutatta be a Duna Televízió, én is ott néztem meg. A főszerepben Karinthyként Bölkény Balázst, Böhm Arankaként pedig Szakács Hajnalkát láthatjuk. Mellettük kisebb szerepekben Tenki Dalma, Hajdu Tibor és Balázs Andrea is feltűnik. A játékidő mindössze 81 perc, gyorsan megtekinthető. A forgatókönyvet Vajda Anikó írta.

Karinthy és Böhm Aranka
Véleményem szerint a két főszereplő egymásra találását a film jól mutatja be, és azt is, hogy a szerelmük sosem volt felhőtlen vagy békés. Mindkettejüknek megvoltak a maguk nehézségei, mint például a gyász, vagy a lelki problémák, később a betegségek. A drámai jeleneteknél kissé úgy éreztem, mintha színházban lennék, de összességében tetszett a film és a szereplők játéka. Nemcsak a főszereplők, a mellékszereplők is meggyőzőek voltak. A vége felé megjelenik egy kis misztikum is, de ez az ötlet és a megoldás is tetszett.

Ha szereted Karinthy munkásságát, vagy csak szívesen megnéznél egy filmet a költészet napja alkalmából, az alkotást megtalálod az egyik ismert videómegosztón is.
Ha teheted, a költészet napján (és később is) olvass verseket!
Biztosan találsz olyat, ami klasszikusként vagy kortársként elnyeri a tetszésedet.

Végvári Zsófia 12.F

Karinthy Frigyes és Böhm Aranka kapcsolatáról itt olvashatsz bővebben:
https://konyvesmagazin.hu/nagy/frici_es_aranka.html
https://divany.hu/offline/2020/07/13/karinthy-bohm-aranka-szerelem/

A filmről:
https://litera.hu/magazin/kritika/mit-latott-karinthy-szerelemben-es-banatban.html
https://kronikaonline.ro/kultura/frici-es-aranka-n-film-keszult-karinthyekrol
https://kultura.hu/igy-szerettek-ok-a-frici-aranka-cimu-filmrol/



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról