10 érdekes tény a Ku-Klux Klanról

Ha nem tudnád: a Ku-Klux-Klan egy, a főleg fekete bőrű lakosokat érintő, fajgyűlölő szervezet az USA-ban. Tagjai sok ezer ártatlan embert végeztek ki, tartottak terrorban a titkos szervezet működése alatt.

1. Játékból hozták létre

A szervezetet hat háborús veterán hozta létre, akik unaloműzésként paplant és párnahuzatot húzva magukra a városba lovagoltak, ahol fekete bőrű (éppen akkor felszabadult) rabszolgákat ijesztgettek. A lakosok azt hitték, hogy a háborúban elesett katonák szellemei.

2. Karácsonyi dátum

A hivatalosan 1865. december 25-én kiáltották ki a szövetség létrejöttét. Valószínűleg a tagokat nem igazán érintette meg a keresztény eszme.

3. A hirtelen tagnövekedés

1868-ra már 500 ezer tagja volt az akkor már aktívan működő szervezetnek. Ez a szám ezután már csak egyre növekedett. A célpont már nem csak a feketékre terjedt ki, hanem az őket támogató, rasszizmus ellen tüntető fehérekre is.

4. Hierarchikus rendszerben működtek

1867-ben Nashville-ben összejövetelt tartott a klán, ahová minden aktív tagállamból érkezett egy képviselő. Az egységek vezetőit „Nagy Sárkánynak” hívták, az országos vezető testület élére pedig egy „Nagy Varázslót” választottak. Ezt a tisztséget először Nathan Bedford Forrest töltötte be, akinek a Tenesse-ben felállított szobra még ma is áll.

5. A kor legnagyobb politikai problémája

Immáron a szervezet létszáma 4 millióra nőtt, akik már minden lakost megfélemlítettek a nyílt gyilkolászással, robbantásokkal és gyújtogatásokkal. A klán működése hatalmas politikai problémává vált. Amikor a fekete polgárok 1870-ben általános választójogot kaptak, megfékezhetetlenné váltak. Többezer ember halála köszönhető nekik. Az akkori elnök, Ulysses S. Grant létrehozta az ún. Klán-törvényt, amellyel betiltotta a szervezet működését.

6. Az erőszak minden formáját ismerték

Késeltek, korbácsoltak, halálra vertek, rúgtak, lőttek, gyújtogattak, bombákat vagy köveket dobtak családi házakra, iskolákra, templomokra.

7. Nem csak feketeellenesek voltak

A Ku-Klux-Klan történetének második időszakában (1915-1944) a feketék mellett már a kommunisták, a katolikusok és a zsidók is célkeresztbe kerültek.

8. A Ku-Klux-Klan filmekben/sorozatokban is megjelenik

A kanadai South Park sorozat többször is kifigurázta a Ku-Klux-Klant. Illetve nagy sikert aratott a 2018-as Csuklyások (BlacKkKlansman) című film is, ahol egy fekete és egy zsidó férfi beépülve hülyét csinál a klánból.

9. Tüntetések a Ku-Klux-Klan ellen

Martin Luther King (amerikai baptista tiszteletes, célja a fehérek és afroamerikaiak jogi egyenlőtlenségének megszüntetése volt) kampányolt a klán ellen. Meneteket és más békésebb tiltakozásokat szerveztek, ennek ellenére a szekta nem állt le és továbbra is erőszakhoz folyamodtak. Viola Liuzzo az egyik tüntetés áldozata, akit lelőttek, mert egy kocsiban utazott egy feketével.

10. Black Lives Matter

Sokak szerint ennek a mozgalomnak a 2020-as évekbeli radikális működése hasonlítható a Ku-Klux-Klanéhoz. Azt mondják, mindkét szervezet a rasszizmuson alapul, csak ezúttal a célba vett emberek bőrszíne változott. Ez egy kicsit szélsőséges gondolat, hiszen a BLM eredetileg egy 2013-ban, a feketék ellen fellépő rendőri brutalitással szembeni polgárjogi mozgalom, viszont a mostani túlkapásait tekintve van ebben az elképzelésben valami elgondolkodtató.

A klán még ma is működik.


Források a cikkhez:

Források a képekhez:

Írták: Végh Heléna és Papp Zsófia
Szerkesztette: Schmidt Kata

Megjegyzések

  1. 10. pontban jelzett túlkapások, amin el kell gondolkoznunk: "BLM honlapja szerint a mozgalom a fehér felsőbbrendűség ellen is küzd, az aktivisták ennek jegyében rongálják meg azokat a köztéri szobrokat, amelyek véleményük szerint az elnyomást testesítik meg. Ez a hullám Európában érintette rongálás szintjén, többek között Mahatma Gandhi, Winston Churchill, Sir Francis Drake, Oliver Cromwell, Cook kapitány, illetve Nelson admirális emlékműveit. Ezekben a történelmi személyekben az a közös, hogy vagy rasszista kijelentéseket tettek, vagy rabszolgatartók voltak, és nem ellenezték, hanem esetleg egyenesen támogatták azt a saját korukban. " Gandhi és az erőszak???Kedves Gyerekek! Pontosabban ellenőrizzetek a hivatkozott írásokat. A média nagy úr és nagy a felelőssége az azt gyakorlóknak. Kérjétek Tanáraitok körültekintő segítségét! További sok sikert:)kp

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Az húsvét nagy kérdései, avagy miért pont a tojás és a nyúl kötődik az ünnephez?