Ha farsang, akkor fánk sütés...

A hagyomány szerint minél többet eszünk farsangkor, annál több lesz a termés, míg mások a böjt időszak előtt adják meg maguknak ezt a kényelmet, hogy egy kicsit f(al)ánkok legyenek.

Két receptet szeretnék veletek megosztani, az egyik egy hagyományos, mindenki kedvence fánkrecept, míg a másik egy egészségesebb, tudatosabb, diétás étrendbe beilleszthető recept.

Hagyományos farsangi fánk:

Hozzávalók:


500 g finomliszt
2.5 dkg friss élesztő
1 ek cukor
1 ek rum
3.5 dl tej
1 db tojás
75 dkg sertészsír

A tejből kiöntünk egy decit, és meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.

Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez.

Hozzáadjuk a maradék tejet is, a tojást és a rumot. Fakanállal elkezdjük verni, és jó 10 percen át dolgozunk rajta, míg hólyagos, sima tésztát nem kapunk.

A tetejére szórunk egy kis lisztet, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, és kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk.

Ismét letakarjuk, és fél órán át kelesztjük ugyanolyan meleg helyen.

Ha kész, felforrósítjuk a zsírt, és a fánkokat fejjel lefelé (tehát azzal az oldallal, ami eddig a deszkán volt) a forró zsírba tesszük. 2-3 perc után, ha már szép piros az alja, megfordítjuk (ha elég jól dolgoztunk, és mély a lábasunk, maguktól megpördülnek, amint hozzájuk értünk).

Lecsöpögtetjük, és még melegen fogyasztjuk őket.

Diétás fánk recept:

Hozzávalók 18 db fánkhoz:


25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg negyedannyi édesítő
2 teáskanál sütőpor
25 dkg natúr görög joghurt
2 dl kókusztej (vagy sima tehéntej, aki fogyasztja)
2 tojás

A nedves hozzávalókat a folyadék kivételével összekeverjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat is.

Ez után apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a folyadékot. (Palacsintatészta sűrűségű tésztát kell kapnunk.)

A fánktésztát olajspray-vel kifújt fánksütőbe adagoljuk (sűrű palacsintatészta állagú tésztát kell kapnunk).

A fánkokat 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha megsült, hagyjuk 10-15 percig a formában hűlni hagyni, így könnyebben ki tudjuk majd szedni belőle.

Eritrit porcukorral megszórva, cukormentes lekvárral kínálva a legfinomabb.

Források a cikkhez:

Források a képekhez:

Írta: Almájer Fanni
Szerkesztette: Schmidt Kata

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról