Rendhagyó irodalomóra Szabó T. Annával

Kép: Szabó T. Anna / Wikipedia
(fotó: Szilágyi Lenke)
Február 26-án a Be(p)Art pályázat keretében rendhagyó irodalomórára került sor iskolánkban, a vendég Szabó T. Anna volt. A Szépírók Társasága által szervezett alkalom egy többlépcsős program első része volt. A következő hónapokban is lesz lehetőség kortárs szerzőkkel találkoznia a diákoknak.

Az alábbiakban két rövid beszámolót olvashattok:

Schmidt Kata (11.C): A rendhagyó órán sok téma felmerült, többek között az is, hogy miért jó ilyen alkalmakat tartani nekünk diákoknak. Erre úgy gondolom, elég egyértelmű a válasz, mivel így sokkal érdekesebb módon juthat el hozzánk az irodalom, és mi is közelebbinek érezhetjük magunkhoz. Az órán sok új információt kaptunk. Személy szerint nekem az volt a legérdekesebb, hogy az íróvá válás útja közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Az írópalántának elsősorban meg kell találnia az egyéni hangját. Ki kell tapasztalnia, milyen hangulatban és témában a legtermékenyebb. Emellett azt is el kell döntenie, melyik irodalmi forma a legideálisabb számára (rövidpróza, vers, regényírás).

Szabó T. Anna beszámolt nekünk arról, hogyan találta meg a saját hangját és jutott el a mai alkotó énjéig. Nagyon érdekesnek tartottam az órának ezt a részét, mert az írók ezen oldaláról ritkán hallunk. Több kezdeményezés is lehetne indítani, hogy kortárs írók, alkotók tarthassanak nekünk rendhagyó órákat, hiszen sokak számára unalmas csak olyan szerzőkről tanulni, a régmúltban éltek, és nehezebb hozzájuk kötődni is. Két éve lehetőségem volt a Hajnóczy Kollégiumban Grecsó Krisztián kortárs író rendhagyó óráján részt vennem. Azon az órán is az író előéletéről és tapasztalatairól hallhattam információkat, amit roppant érdekesnek és inspirálónak találtam. Ezért csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy vegyenek részt ilyen órákon.

Papp Zsófia Eszter (11.C): Szabó T. Anna munkásságáról nem sokat hallottam egészen a pénteki rendhagyó irodalom óráig. Szinte egészen biztos voltam abban, hogy unni fogom, és majd inkább megírom a matek házit, ahelyett, hogy megerőltessem magamat és figyeljek. Legnagyobb meglepetésemre azonban ez nem így történt. Lekötött, és egy órán keresztül figyeltem, teljesen önszántamból. Egészen megdöbbentett, ahogyan az írónő a korosztályunkhoz fordult, elért minket, mert ez nem mindenkinek sikerül. Szabó T. Anna egy nagyon különleges személyiség, aki nagyon érdekes témákat dolgoz fel egészen egyedi módon. Számomra nagyon szimpatikus lett. Most már biztos, hogy a jövőben, ha meghallom a nevét, akkor legelőször ez az óra jut majd eszembe, amit annyira megkapónak találtam, hogy elfelejtettem becsatlakozni a következő órára.


Végh Heléna (11.C): Amikor megtudtam ki lesz a rendhagyó óra vendége, kissé meglepődtem. Tudtam, hogy ismert szerzőről van szó, de mindezidáig nem olvastam tőle semmit. A verseit elolvasva rájöttem, hogy sok ember számára miért is lehet olyan különleges Szabó T. Anna munkássága. A versei olyan mélységet és érzelmeket hordoznak, amelyek minden életszakaszunkban nagy hatással lehetnek ránk.

A 45 perces beszélgetés során az költőnő nagyon közvetlen volt és szerény. Elmesélte, hogy az álmodozó erdélyi kislányból hogyan lett a mai kortárs irodalom egyik legikonikusabb női alkotója. Fájdalom mindig van az életünkben, amely leülepszik, de van, hogy utat tör magának. A költők, írók pont így használják fel a szomorúságot. Mesélt arról is, hogy a pandémia miatt nem nagyon változott a napirendje, ugyanúgy dolgozik, amiből tisztázódott számomra, hogy az írás igen komoly munka. Neki kell ülni és csinálni. Az elmélyült gondolatok, az ihlet adják meg az alkotók számára az élet zamatát. Nagyon örülök, hogy ennek az előadásnak a részese lehettem, rengeteget gazdagodtam vele.


Te
olvasó,
ki fürdesz a szavakban,
és spórlásból vagy éppen kényelemből
más használt vizében mosod magad,
a nyelv őseleméből kiszakított,
tűrhetően szűk térben
nem feszengsz?

Mit remélsz?
Felfrissülést?
Tisztaságot?

Ha kellemesen melenget,
elég?

Elnyúlsz benne,
és kitöltöd egészen.

Ha kád a vers – kilépve
meztelen vagy.

(Szabó T. Anna: Au Lecteur)


Szabó T. Anna holnapja: http://szabotanna.com/
Szabó T. Anna hivatalos Facebook oldala: https://www.facebook.com/annatszabo/

A Be(p)Art projektről itt olvashattok részletesebben: KATT.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Szendrey Júlia, a nő és az ember