Filmajánló október 23-ra: A játszma

Mivel az idei tanévben az 1956. október 23-i forradalom évfordulóját nem tudtuk filmnézéssel ünnepelni, következzen itt egy, az ünnepi alkalomhoz kapcsolódó filmajánló. Jó mozizást! 

*** 

A 2022-ben bemutatott A játszma című magyar film a 2011-es A vizsga folytatása, de az előzményfilm ismerete nem szükséges ahhoz, hogy a későbbi történetet megértsük.

A vizsga 1957-ben játszódik egy évvel a forradalom után, amikor szükségessé válik az állambiztonsági hivatal újraszervezése és az ottani személyzet politikai hűségének letesztelése. Az egyik vizsgált tiszt Jung András (Nagy Zsolt), akit mentora, Markó Pál (Kulka János) vizsgáztat. Jung szerelme egy volt 1956-os forradalmár, Gáti Éva (Hámori Gabriella), ami akár alkalmatlanná is minősítheti a férfit, de Markó meghamisítja a jelentést, így Jung végül alkalmasnak bizonyul. Az ügy azonban kiderül, és Markót elbocsátják, Jung és Gáti viszont tovább dolgozhatnak az állambiztonságnál.

A játszma című filmben 1963-ban járunk. Jung és Gáti összeházasodtak, és illegális határátlépőket lepleznek le. Mindketten nagyon jó munkaerők, a Fegyveres Erők Napján előléptetik őket.
Jung viszont még mindig tart régi mestere, Markó bosszújától, ezért amikor a Szovjetúnió pártlapjában, a Pravdában meglát róla egy cikket, elhatározza, hogy lehallgattatja, és régi kollégájával, főnökével, Kulcsár Emillel (Scherer Péter) megszervezik "a játszmát". 

Jung joggal tart a bosszútól, ugyanis Markó felesége 1958-ban elkapta az ázsiai influenzát, és bár Jung tudott volna gyógyszert szerezni nyugatról a régi pártfogójának, nem segített, ezért az asszony meghalt. Nem sokkal ezután Markó agyvérzést kapott, jelenleg nehezen beszél, emberkerülő, viszont minden nap 3-4 kilométert is úszik.

Az állambiztonság elhatározza, hogy leleplezi Markó feltételezett titkos terveit, és ehhez kihasználják, hogy az idős férfi segítséget ígért egy volt barátja lányának, Abigélnek (Staub Viktória), aki a falujából épp Pestre készül egyetemre. Jung és Kulcsár beszervezik Abigélt, hogy kémkedjen Markó után...

A film innentől kezdve nagyon izgalmasan alakul. Párhuzamosan követhetjük nyomon Abigél ténykedését, Jung törekvéseit és magánéletét, Markó szándékairól pedig szinte semmi nem derül ki. Mint a jó krimikben/kémfilmekben általában, a néző a végére teljesen belebonyolódik a macska-egér játszmába, és nem tudja, ki kinek a szövetségese vagy ellensége. 

A kritikák szerint a film ügyesen egyensúlyos a krimi, a kémdráma és a történelmi film műfajhatárain, de a legnagyobb erőssége a karakterek összetettsége és a színészi játék, amivel magam is egyet tudok érteni. Annak, aki tapasztalt az ilyen filmekkel, a végkifejlet talán könnyen kiszámítható, de a feszültség és az izgalom végig fennmarad. Mindeközben a korszak történelméről, hangulatáról is jó képet kapunk, hiszen valóban fontos, hogy igényes, izgalmas, a fiatalabb korosztálynak is imponáló történelmi filmek szülessenek.

Külön érdekesség, hogy a Markó Pált játszó Kulka János 2016-ban tényleg súlyos agyvérzésen esett át, ahol elvesztette a beszédkészségét. A hosszú rehabilitáció után ez volt az első filmes szerep, amit elvállalt, vagyis az alkotók tulajdonképpen beleírták a betegségét a filmbe. A rendező, Fazakas Péter úgy nyilatkozott, hogy A játszmát Kulkának írta. Kulka beszéde azóta sem tökéletes, de a színészete megindító. 

A játszma a NETFLIX streamingszolgáltatón tekinthető meg.

Jelenetképek (forrás: intercom.hu):




Werkfilm:



Előzetes:



Néhány kritika:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról