Halloweeni filmajánlók

Nemrég múlt el a halloween, ami hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Vannak, akik beöltöznek, esetleg egy buli keretein belül ünneplik ezt az eredetileg keltáktól származó hagyományt, és vannak, akik inkább egy horrorfilm mellett borzonganak a kanapén. De ha te egyik tábort sem erősíted, ne aggódj, mert neked is tartogat szórakozást ez az alkalom.

Elhoztam két filmet, melyek ugyan nem félelmetesek, viszont szerintem nagyon jól átadják az egész ünnep hangulatát és könnyed kikapcsolódást is nyújthatnak az őszi szünet hátralévő részéhez.

Frankenweenie – Ebcsont beforr (2012)

Tim Burton rendező neve mindenkinek ismerősen csenghet, valószínűleg mind láttunk már tőle legalább egy filmet vagy találkoztunk vele az interneten. A legtöbben halloweenkor vesszük elő, ugyanis a filmjei mind előidézik a kellő hangulatot a szereplők külsejével, a történetszálakkal, valamint a zene is okozhat nekünk borzongást. Jellegzetes nagy szemű, holtsápadt karakterek, néhol egy csontváz vagy épp egy ollókezű férfi is előkerül.

Ez a különleges, stop-motion bábtechnikával készült animációs film Frankenstein és szörnye történetéhez nyúl vissza egy tudós kisfiú és szeretett kutyáján keresztül. Victor Frankestein egy szomorú baleset következtében vissza szeretné hozni barátját, Sparkyt, és miután rájön a módszerre, a tetteinek következménye lesz, és a helyzetük egyre bonyolódik.
Számomra ez a film egy nagyon szép gyerekkori emlék, csak úgy, mint a többi Tim Burton-féle alkotás. Mindössze 87 perces, egy délután alatt megnézhető. Amerikába 2012-ben, hazánkba 2015-ben érkezett meg szinkronosan. Zenéjét Danny Elfmann szerezte, ahogy rengeteg más Burton produkcióét is. Főbb szerepben Charlie Tahan és Winona Ryder hangját hallhatjuk.

Véleményem szerint ez egy nagyon bájos és kedves mese, noha külsőleg nem tűnhet annak. Fontos üzenetet hordoz szeretetről és kötődésről, egy kis horrorral vegyítve. Ha esetleg még nem láttad, vagy csak újra megnéznéd, megtalálod a Disney+-on.



Practical Magic – Átkozott boszorkák (1998)

A másik film, amiről írni szeretnék nektek egy kicsit régebbi alkotás lesz. Az Alice Hoffman azonos című regényéből született filmet tavaly ősszel láttam először anyukámmal valamelyik tv csatornán és a napokban ismételten megnéztem. Az Átkozott boszorkák egy történet két nővérről, Sally és Gillian Owensről, akiknek boszorkányvér csörgedezik az ereikben és mellé még egy átok is ül rajtuk. Ha a család bármelyik női tagja szerelmes lesz, kedvese idő előtt meghal. Sally éppen ezért próbál normális, varázslatmentes életet élni a bűbájos nagynénjeiknél, Gillian pedig kihasználja boszorkányságát és éli világát. Ám miután Sally élete padlóra kerül és húga párja furán kezd viselkedni, életük fenekestül felfordul.

A főszerepben Sandra Bullockot láthatjuk Sally bőrébe bújni, Gilliant pedig Nicole Kidman alakítja. A filmet Griffin Dunne rendezte, zenéjét Alan Silvestri írta. A történet szívmelengető, kedves és izgalmas. Kereken 100 perces, egy esti filmnek teljesen megfelel. Tökéletes, ha unod vagy nem szereted a szokásos horrorokat. Az USA-ban 1998-ban, itthon 1999-ben depütált a mozikban.



A napokban néztem meg újra, hogy megírhassam ezt a cikket, és továbbra is kedves történetnek tartom. Lehet, hogy nincs mély mondanivalója, de megtanulhatja belőle az ember, hogy milyen jó tud lenni, ha az embernek van egy testvére.

Kellemes halloweent és őszi szünetet kívánok mindenkinek!

Végvári Zsófia 12. F

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról