Fenntartható karácsony


Manapság sokan igyekeznek környezettudatosak lenni és törekedni a fenntartható életmódra, ám gyakran bele sem gondolunk, hogy igazából mennyire nehéz ezt a pozitív irányt fenntartani a karácsonyi nagy hajrában. 
Mégis arra biztatlak benneteket, hogy a lehetőségeitek szerint törekedjetek erre, nem utolsósorban azért, mert iskolánk 2021 óta Ökoiskola!

Ebben a rövid a cikkben 5 tippet olvashattok a környezetbarátabb ünnep érdekében.

Tudatos vásárlás

A karácsony egyik alappillére az ajándékozás. Érdemes olyan helyről beszerezni az ajándékokat, amelyek nem igényelnek nagy utazást és nem részük a környezetszennyező előállítás. Ilyenek például a helyi kisvállalkozások, a környezetbarát márkák vagy a kézzel készített ajándékok.

Ajándékozás

Talán az egyik legegyszerűbb módja a fenntartható karácsonynak az előre gondosan kitalált ajándékok. Fontos, hogy olyan meglepetést válasszunk, ami hosszú életű, etikus és nem mellesleg környezetkímélő. Ilyenek például az élmények (koncertjegy, mozi utalvány vagy színházjegy), a DIY ajándékok, vagy az organikus termékek.

Dekoráció

Az ünnepek alkalmából mindenki szereti kidekorálni otthonát különböző gyönyörű díszekkel, ám ezek a termékek sajnos nem a legkörnyezetbarátabb opciók. Szerencsére könnyen helyettesíthetőek természetes elemekkel, mint például a fenyőtobozok, magyal vagy fagyöngy.
Fontos még, hogy a fenyőfa illetve lakásunk dekorálásához használjunk energiatakarékos LED izzókat. Ezekkel a megoldásokkal nem csak a környezetet védjük, de jelentősen kevesebb pénzt is kell kiadnunk a boltban kapható díszekre.

Étkezés

Óriási problémát jelentenek a kidobott élelmiszerek, aminek a mennyisége a karácsonyi időszakban növekszik is. Amikor a szenteste menüjét állítjuk össze, fontos figyelembe venni, hogy biztosan szükségünk van-e akkora mennyiségű ételre, mint amit elsőre elterveztünk. Ha esetleg mégis úgy alakulna, hogy túl sok étel maradt, rengeteg lehetőségünk van rászorulóknak adni ezt.

Csomagolás

Ha már megtaláltuk a tökéletes ajándékot, nincs más hátra, mint becsomagolni. Természetesen a legegyszerűbb opció itt is az áruházakban megvásárolható csomagolópapír és zacskó, de ha valami öko-barátabbra vágyunk érdemes lehet kipróbálni az újrahasznosított papírt vagy textilt. Ha esetleg az ajándékot szeretnénk még díszítőelemekkel feldobni, a hagyományos szalagok helyett válasszunk száraz virágokat, ágakat vagy kötelet.

Mindent összevetve talán nem is olyan nehéz megtalálni az egyensúlyt a fenntartható ám de kellemes ünnepek közt, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

Ajándékötletek:


Lipi Anna 9.C

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról