Ti küldtétek #43 - Polcz Alaine: Asszony a fronton (könyvajánló)

Kép forrása: ujvarosonline.hu 
Polcz Alaine magyar pszichológus, a Magyar Hospice Mozgalom alapítója (Mészöly Miklós író felesége) Kolozsváron született, írásainak alapélménye a második világháború. Az Asszony a fronton című könyvében arról ír, milyen volt nőként megélni a háború okozta borzalmakat, amik korántsem értek véget a harc befejeztével.
A könyv által feldolgozott témát rendkívül fontosnak tartom, így esett erre a könyvre a választásom.

A kötet témája a háborús erőszak megélése, annak következményei, vagyis a testi-lelki sérülések feldolgozása, átélése, és a poszttraumás stressz a háború utáni időszakban.
Az elbeszélés során végig az írónő-narrátor nézőpontja érvényesül, aki brutálisan, érzékletesen és részletekbe menően írja meg az élményeit.

A kötet szerkezetét tekintve nagyjából (kisebb megszakításokkal) lineáris időrendben halad. Az írónő a történetébe belefűz egy-egy korábbi vagy későbbi emléket, amit a történet szempontjából kiegészítésképpen fontosnak tart megemlíteni. A történet befejezettnek tekinthető, a szerző lezárt eseményként fejezi be az élménybeszámolót. Sok mindenről említést tesz, majd egy ötven évvel későbbi lezárással fejezi be a művet.

A legfontosabb szereplő maga az írónő, Polcz Alaine, aki egyben narrálja is a történteket. Az olvasóból az események részletessége és az őszinteség miatt hatalmas empátiát vált ki az, ahogyan a történtekkel kapcsolatos érzelmi reakciókról olvashatunk. A főszereplő számára legfontosabb személy kezdetben az első férje, János, akivel először együtt menekül a háború elől. A vele való kapcsolata nem mondható ideálisnak, a nő szerelmes a férjébe, ő viszont hideg és távolságtartó, megcsalja, és nemi betegséggel fertőzi meg. Végül a főszereplő-narrátor el is hagyja, és hozzámegy egy másik férfihez.

Egy másik igen fontos kapcsolat az írónő életében az első férje anyjával van, aki saját lányaként szerette őt, és akivel együtt bujkált a háború alatt. Vele volt a legszorosabb a kapcsolat, az írónő még nemi erőszaknak is alávetette magát az anyósa védelmében, akit minden áron meg akart óvni.

Összegzésképpen az Asszony a fronton című könyv egy kimondottan fontos témát feldolgozó szöveg, amit mindenképpen ajánlatos elolvasni, hiszen a háborút, mint sok minden mást is csak embersorsokon keresztül lehet megérteni. Elvárásaim szerint a második világháborúról szerettem volna többet megtudni. Sejtettem, hogy a könyvben szó lesz majd erőszakról, éhezésről is, de az a naturalisztikus részletesség, amit a narrátor alkalmazott, kifejezetten megdöbbentővé tette az elbeszélést, és érzékletesen valós képet mutatott. 

Ami számomra kifejezetten hitelessé tette a írást, az az volt, hogy a háború végével a fájdalom nem tűnt el, nem szűnt meg, hanem ott maradt az emberekben, akiknek ezt fel kellett dolgozniuk. A mű vége nem derűlátó, boldog vagy reményekkel teli, hanem fájdalmasan őszinte és azt a sivár valóságot mutatja meg, amit az emberek minden ferdítés nélkül tényleg megéltek azokban az időkben.

Korecz Dorottya 12. B



 Interjú az írónővel:



 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról