A Csikágó - Karvaly Sára könyvajánlója

2024. április 20-21-én rendezték meg az egyik legnívósabb kortárs verseny, az Irodalom másképp döntőjét Budapesten. A versenyen Karvaly Sára (10.F) szép eredménnyel szerepelt.
Az alábbiakban olvashatjátok azt a könyvajánlót, amellyel Sára a kategóriája 20 legjobbja közé jutott.
Felkészítő tanára Maul Borbála.

***

Békés Pál (1956-2010) Csikágó című könyvét legfőképp olyan embereknek ajánlom, akik szeretik a sokszínű és kreatív történeteket. Ez a regény betekintést ad a huszadik századi élet nehézségeibe, illetve különböző anyagi helyzetű emberek életébe.

A Csikágó névről legtöbben az amerikai városra asszociálnak. Vannak, akik egy kosárlabda csapatra, vannak, akik a maffiára gondolnak a szó alatt, hogy „Csikágó”.

A kötetben itt egy gangos bérházról beszélünk. Igaz, a Csikágót csak gúnynévként használjuk, viszont mellette az író próbálja az amerikai Chicagóba is bevezetni az olvasót. Megtudhatjuk, milyen nehéz a világháborúk idején rendes megélhetést találni, és túlélni nőknek és férfiaknak is.

Az elbeszélő visszavezeti a szereplőket a múltba, ezzel feltárja nekünk régi „sebeiket”. A regény szerintem töredékes szerkezetű, hiszen nincsenek külön oldalakra bontva vagy dőlt betűvel jelölve a múltbéli emlékek, csak a jelen cselekményébe illeszti be őket a mesélő, ezért számomra néha kissé nehéz volt tudni, hogy a szereplő emlékeibe látok-e, vagy a jelenüket olvasom.

A különböző fejezetek szereplői saját múlttal és történettel rendelkeznek, amelyet az író igyekszik minél érdekesebbé tenni. Ami nekem az egészben igazán tetszett, hogy senkinek sincs ugyanolyan múltja és jelene. Mindenki máshogy éli az életét, tudomást se véve a közelében élő többi szereplőről. Mindenki a saját életét próbálja szépíteni és helyrehozni. A múlt nem eltörölhető, és ezzel a szereplők is tisztában vannak. A múltra egyfajta tapasztalatként gondolnak, és így próbálnak a jövőben tovább élni.

A fejezetek és a könyv legfőbb szereplője mégiscsak az évek/hónapok óta a házban élő bagoly, akit nagyon sokan megfigyeltek az idők alatt.

„Néma volt a környék, mintha a baglyot gyászolná, amely tett egy búcsúkört, mindenlátó tekintete még egyszer végigsöpört az egyenes utcákon, tetőkön, gangokon, azután végleg magára hagyta a Csikágót.”
Ez a részlet, mely a kötet végén szerepel, konkrét befejezést ad a szereplők történetének. Mindenki megnyugvást talált valamilyen módon, és a szeretett bagoly is maga mögött hagyja a gangos bérházi múltját, új kalandokra indul. (A könyv végén az alkotó a szereplői szálakat összefűzi, ezzel mintegy csattanót tesz a történetek végére.) A regény nemcsak az emberek életével, hanem az emberi kapcsolatokkal is foglalkozik. A szerző elmeséli az emberek közötti kapcsolatok létrejöttét, és azt is, milyen könnyen elromolhat egy kapocs két ember között akár egy baklövés miatt is.

A szöveg szóvilága magába öleli mind a régi beszédmódot, mind a manapság használt lazább kifejezéseket, ezzel is fenn szeretné tartani az olvasás élvezetét, és „biztatni szeretné” a fiatalabb korosztályt is az ilyen regények olvasására.

Ha valaki megkérdezné, melyik szereplővel tudok legjobban azonosulni, nem tudnám egyikőjüket sem megnevezni, hiszen mindenki más. Nyilván vannak közös tulajdonságok emberekben, viszont mindenki egyéni. Egyéni élettel, egyéni múlttal és egyéni jövővel rendelkezünk. Ők nem rágódtak a múlton, míg én néha tényleg megteszem tudat alatt, pedig tudom, hogy nincs értelme. A múlt megtörtént, nem tudunk visszamenni és megváltoztatni. A mostra és a holnapra kell gondolni.

Békés Pál regényét ajánlom olvasásra mindenkinek, hiszen szép történeteket mesél el, viszont figyelni kell olvasása közben, hogy ne gabalyodjunk bele a szálakba.

Karvaly Sára 10.F

A regény moly.hu oldala: https://moly.hu/konyvek/bekes-pal-csikago
A regényről podcast beszélgetést hallgathatsz meg itt: https://www.youtube.com/watch?v=Nn-vu2BWf0w 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról