Rabb Jóska - érdekességek a híres pécsi énekesről

Rabb József - a mi generációnknak talán már nem mond sokat ez a név, ám közel 70 évvel ezelőtt Pécs egyik legismertebbjeként tartották számon. Rendszeres vendége volt a rádiónak, fellépője számos pécsi vendéglátóhelynek, színésze és kórustagja a Pécsi Nemzeti Színháznak.

Életéről

A XX. század elején, 1915-ben Baranyajenőn látta meg a napvilágot. Huszonéves korában már a pécsváradi bányában dolgozott. Idővel egyre többet énekelt a bányászkórus szólistájaként, ennek emlékét őrzi egy, a munkások között elhíresült szállóige: „Jóska te csak énekelj, majd mi dolgozunk!”. Itt közbeszólt a történelem, 1939-ben kitört a II. világháború, behívót kapott a seregbe. 1947-ben, a háború befejezte után szerelt le. Az ’50-es évek elején Antal Györgynek, a Zeneművészeti Szakiskola igazgatójának jóvoltából a Pécsi Nemzeti Színházba került. Innen 1957 decemberében távozott, majd meghívásra énekelt megannyi pécsi vendéglátóhelyen, ahogy ő maga is mondta: „Énekeltem meghívásra, felléptem mindenütt, ahova csak hívtak.” 1962-ben Amerikában lemeze jelent meg, addigi leghíresebb nótáival. Egészen nyugdíjas koráig énekelt, 2007. december 9-én hunyt el.

Miért érdekel ez két 15 évest?

Máté: „2020 őszén említette nekem Boldi, hogy dédnagyapja (művésznevén Pécsi Rabb Jóska) régen híres magyarnóta-énekes volt, aztán egyre többször merült fel (először csak amolyan poén szintjén), hogy csinálunk egy Youtube csatornát, vagy legalábbis valamit, ami őrzi emlékét. Decemberben már komolyabb tervekkel álltunk a projekt előtt, és végül az év végén el is startolt az oldal.”

Boldi: „Azt tapasztaltam több helyen, hogy lenne igény egy ilyen oldalra, ahol minden információt és videóanyagot összegyűjtünk róla. Az ötletet egyedül viszont nem tudtam volna megvalósítani, ezért örültem, amikor láttam Máté lelkesedését a projekttel kapcsolatban.”

Az ötlet kivitelezése

Már az elején felismertük, hogy egy platformon nem igazán tudnánk megvalósítani az elképzeléseinket, ezért két részre bontottuk a rendelkezésünkre álló anyagokat. Elkészítettünk egy Wikipédia oldalt, ahol Boldi unokatestvére segített a technikai háttér biztosításával, itt az általános információkat, tudnivalókat, tényszerű adatokat gyűjtöttük össze. A videó és hanganyagokat pedig egy Youtube csatornán tettük / tesszük közzé, ahol pedig Máté segített a videók (és hangjuk) szerkesztésében. Ez a mai napig aktív, hetente érkezik új videó, és folyamatosan keresünk további felvételeket. Ha van kedvetek vessetek rá egy pillantást, esetleg iratkozzatok fel!


Köszönjük a lehetőséget, hogy az iskolaújságnak mesélhettünk Rabb József személyéről, és az emlékének megőrzéséről!

Cikkhez kapcsolódó oldalak:

Írta: Köbli Máté, Rabb Boldizsár (9.F)
Szerkesztette: Schmidt Kata

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Az húsvét nagy kérdései, avagy miért pont a tojás és a nyúl kötődik az ünnephez?