Beszámoló a Baranya Megyei Irodalmi Versenyről (2021)

Iskolánk a tavalyi kihívásokkal teli digitális tanév után idén újra élőben tudta megrendezni a nagy múltú Baranya Megyei Irodalmi Versenyt. A rendezvénynek nagy hagyománya van a városban és a régióban, ám a 2021-es verseny több újdonsággal is szolgált. 

Az 1987-ben Kézdi Éva tanárnő kezdeményezésére indult tehetséggondozó program és versengés elsődleges célja az volt, hogy a környező középiskolák diákjai számot adhassanak irodalomszeretetükről és tájékozottságukról. Az eredetileg egyéni verseny a 2000-es évek elejétől csapatversennyé alakult. Pethőné Nagy Csilla és Maul Borbála tanárnők szervezésében a tanulók irodalomértési kompetenciájukat játékos, problémamegoldó, kreativitásukat tesztelő feladatokon keresztül bizonyíthatták. A verseny témájául (a teljesség igénye nélkül) olyan jelentős kortárs szerzők szövegei szolgáltak, mint Örkény István, Déry Tibor, Ottlik Géza, Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János, Mészöly Dezső, Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Szilágyi István, Tolnai Ottó, Bertók László, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina, Vörös István, Péterfy Gergely és Milbacher Róbert. Közülük sokan a rendezvény vendégei is voltak az évek során.

Bár a verseny szervezői a kezdetektől konzultáltak a PTE irodalom tanszékével és a Jelenkorral, 2021-ben az egyetem is jelentős részt vállalt a lebonyolításban. A nevet ugyan megtartottuk, de a rendezvény meghirdetését kiterjesztettük a környező megyékre is. Hatalmas érdeklődést tapasztaltunk, és nem csak környékbeli, de nagyatádi, zalaegerszegi, kaposvári jelentkezések is érkeztek az idei megmérettetésre, aminek témája Totth Benedek Holtverseny című Margó-díjas regénye volt (Magvető, 2014).   

Az írásbeli feladatsor (amit a korábbiaktól eltérően az idén a tanulók nem helyben írtak meg, hanem beküldték) többek között kreatív szövegalkotási feladatokat, motívumelemzést, borítótervezést, szlengszótárkészítést tartalmazott. A Babits magyartanárai 28 jelentkező közül választották ki azt a nyolc csapatot, akik a döntőn részt vehettek.

A szóbeli döntőre november 25-én került sor a PTE Bölcsészettudományi Karának Kari Tanácstermében. A zsűrit Pethőné Nagy Csilla (a PTE-Babits nyugdíjas magyartanára, mesterpedagógusa, valamint szakvezető, tankönyvszerző), Kucserka Zsófia (a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének adjunktusa) és Görföl Balázs (a PTE-BTK Esztétika Tanszékének oktatója és a Jelenkor szerkesztője) alkották. 

A szervezéshez nagy segítséget kaptunk a PTE-BTK Kommunikációs és Marketing Irodájától, a Hallgatói Önkormányzattól, a Klasszikus Irodalomtörténeti Tanszéktől és Milbacher Róberttől, valamint a Babits Diákönkormányzatától. A fotózásért külön dicséret illeti Kersák Viktóriát (11.c) és Akaró Rafaelt (11.d). A feladatok összeállításáért, a javításért és a szervezésben való részvételért nagy köszönet illeti Maul Borbála és Iglicz Ágnes tanárnőket.

A verseny kiemelt támogatói a Be(p)Art európai uniós pályázaton keresztül a Szépírók Társasága, a Magvető Kiadó és a Jelenkor voltak. 

A rendezvényt Sulyok Andrea, a Babits Gimnázium intézményegység-vezetője és Dr. Wolosz Robert, a PTE-BTK dékánhelyettese nyitotta meg, az ezután következő szóbeli feladatokban pedig helyet kapott a kritikai gondolkodás, a szónoki készség és a drámajáték is. A csapatoknak előzetes feladattal is készülni kellett: előre leforgatott bűnügyi tudósításban kellett beszámolni a regény valamely eseményeiről. 

A verseny után a diákok a szerzővel, Totth Benedekkel is találkozhattak. A Milbacher Róbert moderálta beszélgetésben szó esett az írói pályakezdéséről, a regény születéséről, az írással kapcsolatos nehézségekről és dilemmákról. A jó hangulatú beszélgetésen a tanulók több kérdést is intéztek az íróhoz.

A helyezések:

1. helyezett: KÁVÉKLUB (Dráva Völgye Technikum és Gimnázium, Barcs; Molnár Vera, Pammer Sára, Pinterics Gábor, felk. tanár: Kövi Anita)

2. helyezett: IGNARO PRODITUM (Gandhi Gimnázium, Pécs; Bogdán Erzsébet, Bicskei Dávid, Paska Szilveszter, felk. tanárok: Major Ágnes, Kazareczki Ákos)

3. helyezett: SEMMI ÖTLET (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs; Halmos Adél, Pallag Luca, Sziebert Gréta, fek. tanár: Gilincsek Tímea)

A Babits csapata, azaz Barta Liliána, Kiss Balázs Benedek (11.c) és Fodor Léna (11.f) is remekül helyt álltak a versenyben!

Az első három helyezett az egyetem jóvoltából ingyenes részvételt nyert a Pécsi Bölcsész KreaTáborba. A Magvető és a Jelenkor jóvoltából minden versenyző könyvcsomagot kapott. 

Pethőné Nagy Csilla zsűrielnök az eredményhirdetésnél kiemelte, mennyire fontos megismerni a kortárs, élő irodalmat és ezáltal értő olvasóvá válni, és örömét fejezte ki, hogy a nagy múltú verseny megújult formában folytatódik.

Az esemény végeztével Turi Katalin, a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója gratulált a résztvevőknek, és kifejezte reményét, hogy a későbbiekben közülük minél több diákot üdvözölhetünk a PTE-BTK tanárjelölt hallgatójaként, akiket a gyakorló iskolák szívesen fogadnak majd.  

Este 18 órakor az Irodalom és Művészetek Házában az érdeklődők részt vehettek Görföl Balázs és Totth Benedek beszélgetésén.

Nagy öröm, büszkeség és persze fontos felelősség is, hogy a Babits Gimnázium a PTE-BTK-val együttműködve egy ilyen fontos kortárs irodalmi esemény gazdája lehet. 

Jövőre találkozunk!

Oroszlán Anikó

A képek ezen a linken megtekinthetők:
https://babits.pte.hu/galeriak/baranya_megyei_irodalmi_verseny_2021

A versenyre készített kisfilmek megtekinthetők ezen a linken:

https://drive.google.com/drive/folders/13MQe8JmLBC-XVhk8s0Bd3ijOe8jgPpZN

A versenyre készült borítóképek (válogatás - KATT a nagyobb méretért!):





Támogatóink:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról