Karácsonyi szokások a világ körül

A karácsonyról – leginkább az eredetéről – mindenkinek rögtön Jézus Krisztus születése, a három királyok, és Betlehem jut eszébe, ugyanis ez az ünnep a kereszténység második legfontosabb ünnepe a húsvéton kívül. Minden vallásban eltérő, hogy mikor ünneplik a karácsonyt, például az ortodox egyház január 7-én tartja.

A modern karácsony történelmi kezdete a Yule ünnepre vezethető vissza. Ez a szokás germán és skandináv népek körében terjedt el, a téli napforduló ( december 21.) környékére tették, mivel innentől hosszabb nappalokra számítottak, és ideálisabb volt ebben az időszakban levágni a marhákat, amiket a szűkös télben így nem kellett tovább etetni. A Yule 12 napig is eltarthatott. A skandináv országokban mai napig fennmaradtak belőle származó szokások, például farönköket égetni máglyán karácsony idején.

A Római Birodalomban a téli napforduló a Saturnalia ünnepével esett egybe. Ez eredetileg az őszi vetés végét, és természet megújulását jelentette, december elején ünnepelték. Később eltolódott december 25-re. A Saturnalia a Római Birodalomban is az összetartozás ünnepe volt; ilyenkor a rabszolgák szabadok voltak, a szolgák és urak pedig egyenrangúak, egy asztalnál étkeztek.

A mai karácsonyunk tehát a téli napfordulóhoz igazított keresztény ünnep, melynek bevezetéséről a 4. században született döntés. Az első feljegyzést, amelyben Jézus születését ünneplő december 25-i karácsonyról írnak, egy Kr.u. 354-ből származó római naptárban találták.

A karácsonyt nem csak mézeskaláccsal, bejglivel, és karácsonyi dekorációval lehet ünnepelni. A világ számos pontjain eltérő szokásokkal ünnepelik. Hoztam nektek párat:

Ausztráliában a Mikulás gyakran szörfdeszkán érkezik, az otthonokat pedig egy őshonos növénnyel a „Christmas Bush”-sal díszítik.

Franciaországban a gyerekek a kandalló párkányára helyezik a csizmáikat, itt tölti meg ajándékokkal a „Pere Noel”.

Indiában a keresztény lakosság megünnepli a karácsonyt, a helyi adottságoknak köszönhetően banán és mangófát díszítenek fel.

Japánban a karácsony egy közös családi vacsora is lehet az egyik KFC-étteremben, mivel a japánok az egyik ilyen étteremben vették észre, hogy a külföldi turisták előnyben részesítik a hagyományos karácsonyi ételeket, például a pulykát, majd az étteremlánc egyik marketingese kitalálta, hogy indítsanak el egy úgynevezett „Kentucky-t Karácsonyra!” reklámot. A menü természetesen csirke, de pezsgőt is lehet mellé kérni.

Ukrajna: Az ukrán családok egy pókhálót rejtenek el a karácsonyfán, s aki megtalálja, szerencsés lesz. A hagyomány úgy tartja, hogy régebben egy szegény asszonynak nem volt pénze díszekre, ám másnapra egy apró pók az egész fát beszőtte, és hálójával ezüstössé varázsolta.

Venezuelában a templomokhoz vezető utakat lezárják, hogy a hívek könnyebben közlekedhessenek, sokan ezt kihasználva görkorcsolyával mennek a karácsonyi misére.

Végül pedig az egyik legviccesebb: Svédországban, Gavle város főterén hagyomány, hogy szalmából készült kecskét állítanak. Karácsony éjszakáján azonban a kecske kigyulladt és leégett. A város lakói azóta minden évben újraépítik, majd megpróbálják felgyújtani. A különös hagyomány annyira izgatja a közérdeklődést, hogy fogadásokat kötnek, vajon kigyullad-e a kecske.

Összegezve tehát a karácsonyt a világ minden országában ünneplik valahogy, bár érdekesen eltérő szokásokat találhatunk, ha utánanézünk.
Japán

Ukrajna

Venezuela

Svédország


Mindenkinek boldog karácsonyt! :)

Írta: Hollóvári Petra, 10.C

A Babitsma szerkesztősége is mindenkinek boldog karácsonyt kíván, olvassátok cikkeinket jövőre is! 

 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Szendrey Júlia, a nő és az ember