Valentin-nap


Február 14-én világszerte több milliárd bonbon, virág, és bármilyen szívecske alakot formáló tárgy cserél gazdát. A boltok megtelnek rózsaszín és piros színekkel, az utcák, parkok pedig szerelmesekkel. Azonban ebben a napban sokkal több van, mint amit az ajándékokkal ki lehet mutatni.

Lássuk először a történetét:

A III. században II. Claudius császár úgy gondolta, hogy az egyedülálló katonák hasznosabbak a harcokban, mint a nős, családos férfiak, betiltotta a katonák számára a nősülést, azonban egy Valentin nevű fiatalember titokban segített a pároknak, hogy egymáshoz közelében lehessenek és egybekeljenek. Ezért halálbüntetés járt számára.

Egy másik teória szerint a fent említett Valentin, mikor a titkos házasságkötésekben való közreműködés miatt börtönben ült, szerelembe esett, és a börtönőre lányának küldött egy romantikus levelet, ami a mai üdvözlőlapok elődjének tekinthető. A levelet a „Te Valentinod” mondattal zárta, mely azóta is híres üdvözlet.

Az V. század végén I. Geláziusz pápa február 14-t Valentin napjává nyilvánította.

Pár érdekesség a napról:
  • Mivel a Valentin-nap előbb létezett, mint a posta, ezért kezdetben sokkal személyesebbek voltak az üdvözlőlapok. A kézzel írt, személyesen átadott képeslapokat felváltották a nyomtatott kártyák, melyeket szívesen küldenek postán az emberek. Ilyenkor közel egymilliárd üzenetet adnak fel világszerte.
  • Vannak, akik szerint a szerelmesek napját a szingliknek találták ki, hogy kedvükre ünnepeljék státuszukat, vagy sajnáltathassák magukat.
  • Dél-Koreában minden hónap tizennegyedik napja a szerelmesekről szól.
  • Amerikában van a legnagyobb kultusza, de az ünnep Japánból terjed el.
  • A Bálint-napi csók egész évre szerencsét hoz a feleknek.
  • Végül pedig: A tanárok kapják a legtöbb üdvözlőlapot, őket követik a gyerekek, anyukák, és feleségek.
Filmek Valentin-napra:

A fiúknak, akiket valaha szerettem

Jenny Han regényei alapján készült filmtrilógia az egyik legismertebb Valentin-napi romantikus vígjátékok egyike. A történet Lara Jeanről szól, aki minden szerelméhez egy levelet írt, amiket a kalapdobozában tartott elrejtve mindenki elől, azonban húga egy nap bosszúból szétküldte a megcímzett leveleket, ezzel hatalmas port kavarva nővére körül.

Véleményem szerint ez a legaranyosabb Bálint-napi film, amit akár egyedül, barátnőkkel, anyukáinkkal, vagy a párunkkal is megnézhetünk. A történet alapvetően egyszerű, kicsit mondhatni tipikus is, de mindegyik részben van egy csavar, ami izgalmassá teszi a kiszámítható cselekményt. Ha nincs kedvünk filmet nézni, akkor a könyvek is remek szórakozást nyújtanak, és kicsit bővebben leírják Lara Jean történetét.

A tökéletes pasi

Noah Centineo főszereplésével készült vígjáték egy gimis srácról szól, aki olyan alkalmazást programoz, ahol kamu randikra kérhetik fel, melyekért fizetni kell. Brooks Rattigan így próbál pénzt keresni egyetemi tandíjra. Egyik barátja felajánlja a luxuskocsiját egy estére, ha elmegy az unokatestvérével egy bálba. Brooks egyből belemegy, majd a kezdeti nehézségek után egész jó kapcsolatba kerül Celia-val.

Szerintem a film tökéletes választás Valentin-napra is, annak ellenére,hogy az alapötletnek nem sok köze van az ünnephez. A romantika ugyanúgy megjelenik ebben a történetben is, csak nem ez a központi témája. Nekem kifejezetten tetszik, hogy egy fiú szemszögéből mutatja be a sztorit, ritka az olyan romantikus film, melyet nem egy lány nézőpontjából látunk.


A szerelem kémiája

Krystal Sutherland regénye alapján készült film egy fiúról szól, aki álma, hogy az iskolaújság főszerkesztője legyen. Egy délután az egyik órájára besétál egy lány, és a fiú azonnal tudja, hogy minden meg fog változni. Henry Page-t és Grace Townt együtt felkérik, hogy legyenek az iskolaújság szerkesztői. A közös munka nehezen megy, Henry azonnal sejti, hogy Grace valamilyen módon sérült, és nagyon ki szeretné deríteni mi áll a lány depresszív élete mögött.

Nem szokványos történet. Nem feltétlen boldog cselekmény, viszont mindenképp megéri azt a másfél órát. Nehéz róla bármit is írni spoiler nélkül, de ebben a filmben is kifejezetten tetszett, hogy egy fiú szemszögéből látjuk mi történik, az ő véleményét halljuk, amit nem befolyásol senki, és semmi. Ahogyan a fiúknak, akiket valaha szerettem, így ez is sokkal bővebb könyv változatban, ha valakinek nincs kedve filmet nézni.



Recept Valentin-napra:

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
Tetszőleges mennyiségű eper
2 tojás
250 gramm mascarpone
Ízlés szerint cukor
Porcukor a szóráshoz
Vaníliaaroma
Citromhéj reszelve
Kevés tej

Elkészítés:

Először a krémet készítjük el, amihez egy tálba kanalazzuk a mascarpone-t, beletesszük a reszelt citrom héját, a vaníliaaromát, és egy tojássárgáját, majd összekeverjük. A hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tésztát.

A leveles tésztát csomagoljuk ki, szaggassunk ki nagy szíveket, majd egy kisebb formával (vagy ha nincs kisebb akár késsel is) készítsünk bemélyedést rajtuk. Figyeljünk rá, hogy ne vágjuk át!

Keverjük össze a tejet és egy tojást, majd ezzel kenjük le a szíveket.

A közepükre rakjunk a mascarpone-s krémből, majd az apró darabokra vágott eprekből tegyünk rá néhányat. Rakjuk 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 14-16 percig, amíg a tészta széle arany barna lesz.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Tippek, variációk:
  • Eper helyett tehetünk bele áfonyát vagy málnát.
  • A friss gyümölcsöket helyettesíthetjük lekvárral is, vagy Nutellával.
  • A porcukorszórás helyett készíthetünk cukormázat is a tetejére.

Kellemes készülődést, és boldog Valentin-napot kívánok mindenkinek!<3

Írta: Hollóvári Petra, 10.C

Források: 

Képek forrása: Netflix, Prime video

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

„A koncentrációs táborok boldogsága” – filmkritika a Sorstalanság című filmről

József Attila halála - az örök rejtély

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek