Beszámoló a "KorKóstoló" tehetséggondozó szakkörről

Iskolánk nemrég sikerrel pályázott a Nemzeti Tehetség Program (NTP-SPEC-21) tanórán kívüli tevékenységet támogató, élmény- és felfedezésközpontú kompex tehetséggondozó szakkör megvalósítását támogató pályázatára. Így jöhetett létre iskolánkban a "KorKóstoló" (az időutazók klubja) elnevezésű nagy sikerű program. Az alábbiakban egyik diákunk beszámolója olvasható.

***

A Babitsban 2022 szeptembere óta szerda délutánonként zajlott a "KorKóstoló" nevű szakkör, amelynek célközönsége azok a humán érdeklődésű nyolcadikos diákok, akik a jövő tanévtől iskolánk „F”, azaz humán osztályában terveznek továbbtanulni.

A 11.F osztályból néhányan segítőként mi is részt vettünk ezeken a foglalkozásokon, és emellett szerettünk volna minél több információt átadni a nyolcadikosoknak azzal kapcsolatban, milyen is "Babitsos" diáknak lenni. Mivel magam is segítő diák vagyok, szeretnék egy kis bepillantást nyújtani abba, mivel töltöttük a szerda délutánokat, és hogyan is zajlottak ezek a foglalkozások. 

A szakkör fő témája a reneszánsz kor, ebbe a történelmi, kulturális és művészeti időszakba „kóstoltunk” bele különböző érdekes feladatokon, órákon keresztül. A foglalkozást szervező tanárok Engel Mária és Maul Borbála tanárnők, valamint Magasi András tanár úr voltak. Beszéltünk a reneszánsz építészetről, az akkor népszerű művészeti ágakról, a korszak ismert történelmi alakjairól, sőt, még híres festményeket is újraalkottunk egy-egy saját kép erejéig.

A fő projekt amin dolgoztunk, egy reneszánsz vacsora felelevenítése és az akkori légkör életre keltése, Mátyás királlyal, zenével, tánccal, a korabeli öltözetekben és a reneszánszra jellemző dekorációval.

Egyik decemberi óránkon a Pécsi Székesegyházba is ellátogattunk, ahol egy érdekes körbevezetésben lehetett részünk, és még az egyik toronyba is felmásztunk, ahonnan gyönyörű kilátás várt minket a téli fényekkel kivilágított városra.

A legutóbbi szerda délután iskolánk szociális segítője, Kormos Balázs tartott egy különböző játékokkal teli, igazán élvezetes foglalkozást, amibe még a reneszánszt is sikerült belecsempészni: az egyik feladat során képzeletben egy-egy reneszánsz hírességgel ültünk asztalhoz, aminek az étlapját mi írtuk.

Március 8-án pedig egy nagyon tartalmas, élményekkel teli kiránduláson voltunk Visegrádon és Budapesten. Először a délelőtt folyamán a visegrádi várat néztük meg, ami a reneszánsz stílusjegyeivel kapcsolódik a szakkörünk témájához, a szikrázó napsütéses időben pedig igazán csodálatos kilátásban volt részünk a Dunakanyarra. Egy finom ebéd után a fővárosban először a Szépművészeti Múzeumban jártuk körbe az ottani reneszánsz festményeket tartalmazó kiállítást, majd este a Nemzeti Színház előadásában a Rómeó és Júlia című színdarabot tekintettük meg. Az előadás mindenkinek nagyon tetszett, meleg szívvel ajánljuk bárkinek, aki szeret színházba járni. A színház pedig egy nagyon impozáns, különleges épület a Duna-parton, így szerintem már csak kívülről is érdemes megnézni.

Összességében nagyon színesen telnek ezek a szerda délutánok, mi, tizenegyedikesek is új információkkal és élményekkel gazdagodunk, és a nyolcadikos diákok is nagyon élvezték az alkalmakat.

A szakkör megszervezése jövőre is tervben van, úgyhogy ha ismertek valakit, aki jövőre iskolaválasztás előtt áll, és humán tantárgyak iránt érdeklődik, bátran javasoljátok neki ezt a programot, nem fogja megbánni!





A beszámolót írta és a képeket készítette: Ughy Dorina 11.F
A kirándulás képeit Maul Borbála készítette.

**

A KorKóstoló projektzáró bemutatójára 2022. március 23-án került sor.
Az alábbi képek ott készültek. (Fotók: Maul Borbála)
















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról