Színházi ajánló: Biedermann és a gyújtogatók

A Janus Egyetemi Színházban Max Frisch svájci drámaíró 1958-ban megjelent tragikomédiáját, a Biedermann és a gyújtogatókat volt alkalmunk megnézni a napokban Mikuli János rendezésében.

A történet a címszereplőről, a hajnövesztőgyáras, gazdag Biedermann úrról (Tóth András Ernő) szól, aki, bár az előadás elején karakán, mogorva úrnak tűnik, igazából csak gyáva. A városi újságokban már rég arról szólnak a hírek, hogy gyújtogatók garázdálkodnak a környéken. Biedermann úr azonban eleinte nem foglalkozik ezzel, hiszen ameddig az ő házát nem fenyegeti ez a sors, addig szerinte minek is törni ezen a fejét. Viszont talán a sors fintora, hogy pont hozzá kopogtat be egy rejtélyes Schmitz nevű úr (Inhof László), aki díjbirkózónak mondva magát először testi, majd érzelmi félelmet táplálva Biedermann úrba rákényszeríti őt, hogy maradhasson az úr házának padlásán. Ezt követően pedig Schmitz úrhoz egy újabb társ csatlakozik, Eisenring úr (Zakariás Máté). Ő maga nagyon modoros, de attól függetlenül ugyanaz a szándéka, mint társának. Ők ketten eleinte tréfálkozva, majd egy idő után teljesen egyértelműen felvilágosítják az urat, hogy ők a gyújtogatók. Ekkor azonban Biedermann úr már rég saját magát hitegeti annak ellenkezőjéről, hiszen “ilyen csak a hírekben lehetséges”. Azt hiszi, ha barátja lesz a két férfi, akkor nem bántják őt és feleségét. Így ételt, italt ad nekik, és továbbra sem küldi el őket a házából.
De vajon így van ez? Akkor nem bántják őket? És mi a szerepe a harmadik tettestársnak, akit csak "Filozofusként" (Mikuli János) emlegetnek, Eisenring úr szerint viszont neki semmi haszna?

Nekem összességében nekem tetszett a színdarab. A díszlete nagyon bensőséges, ami közelebb is hozza a közönséget a történethez. A tűzoltóságként megjelenített kar szerepét is nagyon jónak tartottam. Mikuli János újragondolt rendezése pedig véleményem szerint hozzáadott az alapvetően már nem mai történet témájához, így talán könnyebben tudunk párhuzamot vonni a mai világgal.

Az előadás oldala a Janus Egyetemi Színház honlapján itt érhető el.
A képek forrása a Janus Egyetemi Színház honlapja.

Hős Patrícia 11.F


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról