Babits 60: Babitsos – Komarovos „dinasztiák” 2.

Cikksorozatunkban olyan volt és jelenlegi Babitsos diákok nyilatkoznak, akik rokonok: szülők és gyermekeik, nagybácsik, nagynénik unokaöccsükkel vagy unokahúgukkal, testvérek, unokatestvérek. Így rövid páros interjúkat olvashattok a rovatban. Kérdéseinkkel azt próbáljuk körüljárni, hogy miért, milyen értékek mentén választották a Babits Gimnáziumot, mik a közös pontok, milyen hagyományokat őrzünk, és milyen változásokat látnak például a 25-30 éve ide járt szülők, rokonok?

A második részben Aknai Balázs (10.C) és édesanyja, Váradi Zsanett nyilatkozott.

***

Mikor járt az iskolába? Milyen tagozaton tanult? Ki volt az osztályfőnöke?

Váradi Zsanett: 1991-1995 között jártam a Babits Mihály Gimnáziumba. C osztályos voltam, emelt szinten tanultam a német nyelvet. Osztályfőnőköm Bazsóné Dégi Ibolya kémia-fizika szakos tanárnő volt.

Miért ezt az iskolát választotta?

VZs: Egyrészről akkoriban nem sok iskolában indult emelt szintű németes osztály, ez az iskola volt az egyik ilyen a városban. A másik oka a választásomnak, hogy ismerőseim a Babitsban tanultak és mindenki dicsérte.
 
Milyen meghatározó emlékei, élményei vannak a középiskolás évekből?  

VZs: Nagyon szép emlékeim vannak ezen iskolai évekről, szerettem odajárni. Motiváló volt a légkör, az osztályközösség. Szerettem, hogy a diákok kezdeményezéseire mindig nyitott volt az iskola, támogatta és segítette a fejlődésünket, teret és szabadságot adott a kibontakozásra.
Az irodalom volt a kedvencem, Pethőné Nagy Csilla tanárnő emlékezetes, nem mindennapi órái és módszertana mélyebb irodalmi ismeretre sarkalltak a négy év során, sikeresen dicséretes jegyekkel végeztem. Részese lehettem a Lengvárszky Attila tanár úr kezdeményezésére indított diákkörnek, ahol titkári szerepet töltöttem be. És persze a szalagavatók, a farsangi bálok, a sportnapok, a bulik mind mind örömteli emlékek.

Hogyan alakult a további élete?  

VZs: Irodalmi irányultságom a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskola felé vitt, ahol magyar nyelv és irodalom szakos tanítóként diplomáztam. Majd pár évvel később a pécsi KTK gazdálkodási szakát is elvégeztem.

Miért ajánlaná a Babits Gimnáziumot a mai általános iskolásoknak?

VZs: Úgy gondolom, kellő alapot és ismeretet ad bármely irányú továbbtanuláshoz, ezen kívül megőrzi a tanulók egészséges önképét és egyéniségét.

***

Hányadik osztályba jársz? Milyen tagozaton tanulsz?

Aknai Balázs: 10.C osztályos tanuló vagyok, emelt szintű németes osztályba járok, akárcsak annak idején anyukám.

Miért ezt az iskolát választottad?

AB: Több családtagom is ebbe az iskolába járt vagy épp jelenleg is itt tanul. Mindenkinek csak pozitív véleménye volt az iskoláról. Mindezek mellett az iskola híres a magas színvonalú nyelvoktatásáról, ami egyértelművé tette a döntésemet.

Milyen meghatározó emlékeid, élményeid vannak eddig a középiskolás évekből?

AB: Sajnos a tavalyi év nagy része a koviddal telt, így szó szerint is beszorultunk a tanterembe, nem nagyon lehetett rendezvényeket szervezni. Ennek ellenére a diákpolgár avató vicces élmény marad. Számos sportesemény, kulturális élmény színesítette és színesíti a mindennapjainkat. A laboros órákat nagyon élvezem, boncolunk, ásványokat nézegetünk, és miegymás. A németórák kiegyensúlyozott, jó hangulata megértő osztályfőnökömnek Muráth Eszternek köszönhető. De nem mehetek el amellett sem, hogy rengeteg értékes baráti kapcsolatra leltem. A barátaimmal szünetekben (avagy tanórákon is) jókat szórakozunk.

Hogyan tervezed a további életed? 

AB: Mindenképpen az orvosi karon tervezek továbbtanulni, így jövőre egészen biztosan kémiát és biológiát választok fakultációs tantárgynak. 

Mit tanácsolsz a mostani felvételizőknek?

AB: Mindenki tartsa meg egyéniségét! Nem kell mindenből a legjobbnak lenni, nem baj az, ha vannak tantárgyak, ahol csak az „Überleben” a cél.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

Szendrey Júlia, a nő és az ember