Színházi beszámoló - Kihívás

2023. március 7-én a 9.b osztály az Escargo Hajója és egy sikeres pályázat jóvoltából részt vett a Kihívás című színházi előadáson és az azt követő színházi nevelési foglalkozáson az Escargo Szobaszínházban, pár perces sétányira a Babitstól.

Még az előadás kezdete előtt csapatokra lettünk osztva, és egy kvízjátékban vettünk részt, ami az internetről szerzett tudásunkat tette próbára, és nagyon sokszor meglepődtünk a helyes megoldásokat látva.

Utána megnéztük a darabot. A történet főszereplője Áron, avagy becenevén Sanchez egy 16 éves srác (Szabó Márk József), aki az online világba temetkezve elhanyagolja a kapcsolatait, a szüleivel sem beszél. Áron egyszer csak a pokol virtuális megfelelőjébe zuhan, ahol az ördög az internet felszínétől annak legmélyebb bugyraiig mindent megmutat a fiúknak, és kiderül, hogy ő sok ilyesfajta bűnt követett már el, még ha nem is szándékosan tette azokat. Ahogy a cselekmény halad előre, és egyre mélyebbre ásunk, komolyabbnál komolyabb témák kapnak helyet, mint például az öngyilkosság, az online zaklatás vagy a dark web. Az előadás végére már teljesen megbotránkoztunk, főleg miután átbeszéltük azokat a részeket, amik nem voltak teljesen világosak.

A díszlet egy átlagos tini fiú szobáját ábrázolta, illetve a teremben volt még pár tévéképernyő is elhelyezve, hogy mindenki jól láthassa az aktuálisan levetített tartalmakat, amik az éppen történő dologhoz kapcsolódtak. A jelmezek nem voltak túlgondoltak, mégis jól tükrözték a szereplők személyiségét. A színészek (Szabó Márk József, Szabó Zsolt, Vadon Judit) kiválóan játszották el a szerepeiket, nagyon jól megszemélyesítették az adott karaktert. Az előadás alatt végig le tudták kötni a figyelmünket, egy percig sem unatkoztunk.

A történet Dante: Isteni színjátékára épül, és rengeteg fontos üzenetet hordoz magában, ami szerintünk abszolút elérte a célközönséget. Manapság már szerencsére viszonylag tájékozottak vagyunk az internet veszélyeiről, ám ez a darab még így is szolgált meglepetésekkel, és csak még jobban megerősített minket abban, hogy az internet nem játék, körültekintőnek kell lennünk az online térben. Illetve a kapcsolatok fontosságára is felhívta a figyelmünket, hiszen a mai világban is nélkülözhetetlen, hogy legyen valaki, akire számíthatunk nehéz helyzetekben is.

Mindenkinek ajánlanánk az előadást, hiszen a mai világban a legtöbb ember jelen van az online térben. Talán az idősebb korosztály gondokba ütközhet a nyelvezet miatt, hiszen ez a darab elsősorban fiatalokhoz íródott olyan nyelven, ami hozzájuk közelebb áll. Tökéletes program baráti társaságok, osztályok és akár családok részére is, kicsit más a hangulata, mint egy megszokott színházi előadásnak, és ez teszi roppant érdekessé is.

Az előadás után pedig egy színházi nevelési foglalkozáson vehettünk részt, ami segített abban, hogy feldolgozzuk a látottakat, illetve hogy jobban megértsük azt. Csoportokra lettünk osztva, és a színészek vezetésével feldolgoztuk az előadás egy szegmensét, így például megalkottuk a dark web ellentétét, a bright webet, elképzeltük Áron 17. születésnapját, vagy egy hétvége eseményeit, amit Áron a nagyszüleinél tölt. Ezután ezeket bemutattuk mindenkinek, és nagyon szuper, kreatív ,,előadások” születtek. Kiderült, hogy van az osztályban pár nagyon tehetséges színész alkat (még a végén valaki megnyeri közülünk az Oscar-díjat...)
Összességében nagyszerű program volt, a színészek is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, még napokon át foglalkoztatott minket a téma.

Az előadás adatlapja itt található: KATT

Magyari Mira, 9. b

Fotók: Pámer Melinda (osztályfőnök)











Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról