A halloweenről

A halloween eredete:

A halloween ősi kelta hagyományokból létrejött (eredetileg ír) ünnep, amit október 31. éjszakáján, a mindenszentek katolikus ünnepének előestéjén tartanak.
A kelták hittek abban, hogy a halottak szellemei október 31-én éjjel visszatérnek, és beköltöznek az élőkbe, ezért álarcot viseltek, hogy megtévesszék és összezavarják a halottak szellemeit.

A halloween különböző országokban:

Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat! (lefordítva: „Csokit vagy csínyt!”) kiáltással szólítják fel a háziakat állásfoglalásra. Elméletileg az ajtónyitóknak lehetőségük van a "csíny" vagy játékos fenyegetések kiválasztására, de ez nem gyakori. Jellemzően a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jól szórakoznak. Az USA-ban az ünnepet általában jelmezes partikkal és barátokkal ünneplik.

Hazánkban a halloweenak nincs külön ünnepe, nálunk mindenszentek (nov. 1) és halottak napja (nov. 2) van. A 2000-es évek elején kezdtek itthon is elterjedni az ilyesfajta szokások, mint a beöltözés és az ijesztgetés, amiket a filmekből, mesekönyvekből és képregényekből ismerhettünk meg. Mára már sokan tartanak halloween bulit és faragnak töklámpást. Az emberek november elsején mécsest gyújtanak a temetőben elhunyt szeretteik tiszteletére.

Mexikóban ezen ünnep kapcsán az indián, azték hagyományok keverednek a kereszténnyel. Az általában október 28-án kezdődő Los Dias de Muertos fesztiválon családi körben, tűzijátékokkal és vidám ünnepléssel emlékeznek a halottakra, akiknek ételeket, italokat készítenek. Az élők nemcsak a holtakat ajándékozzák meg, hanem egymást is, méghozzá csontvázakkal és más halálszimbólumokkal.

A halloween jelképei

A belsejében mécsessel világító, sok esetben különleges formájú töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb kelléke, illetve tradicionális szimbóluma.
A faragott sütőtök először az aratási idényhez kapcsolódott, jóval azelőtt, hogy a halloween jelképévé vált volna az Egyesült Államokban. A kivájt töklámpás angol elnevezése „Jack O'Lantern”, azaz „Lámpás Jack”.

A kandírozott alma is jelképe a halloweennek. A halloween időpontja jelezte a keltáknak, hogy a nyáron megérett gyümölcsöket le kell aratni, minden almát le kellett szedni az almafákról. Sokak körében elterjedt még az almahalászat nevű játék, ahol csakis a fogunk segítségével kikell szedni egy vízzel teli hordóból az almát.

Ha az őszi szünetben jó kis halloweeni hangulatra vágytok, akkor örömmel tudom ajánlani az Ausztriában lévő Family Park nevű vidámparkot, ahol október 26-ától igazi halloween uralkodik. A rengeteg attrakció mellet a németeseknek jó lehetőség a nyelvgyakorlásra is. A családdal és a barátokkal is nagyon jól lehet szórakozni.

Lázár Lili 9.c





Forrás és képek: wikipedia.com, stockphotos

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély

A ballagási szokásokról