Babits-ballagás 2024

Fotók: Csizmadia Bálint (Kerekes Fotó)
A 2020-2024-es évfolyamunk 170 végzős diákja múlt pénteken, 2024. május 3-án búcsúzott az iskolától, tanáraitól és a Babits közösségétől. Az alkalomhoz jó szívvel ajánljuk alábbi cikkünket. 

***

A ballagás története

A ballagás eredete az egyetemekre vezethető vissza, ahol a diákok az elvégzett tanulmányaikról szóló okleveleket és diplomaátadókat ünnepelték. Az első ballagást a 14. században rendezték, majd az idő elteltével számos hagyomány és szokás alakult ki az ünnepség köré.

Ballagások világszerte

Egyesült Államok

A ballagási szertartások jellemzően az iskolák sportpályáján vagy sportcsarnokában kerülnek megrendezésre.
Egyik legjellegzetesebb dolog, a diákok által viselt tóga és fejfedő.

A tóga egy hosszú, fekete köpeny, amely a diák által elért fokozatnak megfelelő színnel van díszítve. A sapka pedig szintén az elért fokozatot jelzi, és rendszerint a diák által választott szakma szimbólumával van ellátva. A ballagási ceremóniákon fontos szerepet játszanak még az előadások és a záróbeszédek.

Ázsia

A ballagás a diákok által készített díszítésekkel és virágokkal dekorált teremben vagy kertben zajlik. A diákok nagyon ügyelnek a tökéletességre a ruhájuktól a frizuráik. Az ázsiai országok különböző hagyományokkal rendelkeznek, mint például Indiában hagyományos öltözékkel és tánccal vonulnak fel. Kínában pedig a ballagás egy nagyobb rendezvény, ahol sokan ünneplik a diákokat.

Afrika

Az énekek és a táncok fontos szerepet játszanak az afrikai ballagások szertartásain. Az énekek általában az elért eredményeket ünneplik, és az afrikai zenéket hagyományosan élő zenekarral vagy dobosokkal kísérik. Az afrikai táncok szintén fontosak és hagyományosan az ünnepi alkalomra készülnek, hogy az öröm és az ünneplés megjelenítésével búcsút vegyenek az iskolai évektől. Egyszóval az afrikai ballagások hagyományai gazdagok és sokszínűek. Az énekek, a táncok és a hagyományos öltözékek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ünnepi alkalom egyedi és különleges legyen, és megünnepeljék a diákok által elért eredményeket.

Gondolataim a ballagásról

Azok az emberek, akik már élik a saját kis életüket, és már mit sem törődnek az iskolával és az azzal kapcsolatos problémákkal, jó példák lehetnek arra, hogy a ballagás miért is egy jó dolog. Ha az ember belegondol, ők már talán azt az életet élik, amiről mindig is álmodoztak a folyósokon vagy amikor képeket mentettek le a mobiljukra, hogy mi is az elképzelésük a jövővel kapcsolatosan. Viszont ez a megálmodott világ mindenki számára mást jelent.

Amikor először léptek be a gimnázium ajtaján, akkor ezt az iskolát választották arra, hogy elinduljanak azon az úton, ahol gyarapíthatják a meglévő tudásukat, és olyan ismeretekkel lépjenek ki innen, amivel biztosítják a helyüket az egyetemeknél, amennyiben ez a tervük a jövőre nézve.
Ezt az iskolát választották arra, hogy kapcsolatokat alakítsanak ki tanáraikkal és diáktársaikkal, akik azóta kedves ismerőseik, a legjobb barátjuk vagy éppen a partnerük lett.
Ezt az iskolát választották arra, hogy élményeket gyűjtsenek be az itt töltött idejük alatt.
Ezt az iskolát választották arra, hogy megtanulják, hogyan kell tapasztalatokat szerezni és azokat megfelelő módon felhasználni.
Ezt az iskolát választották arra, hogy rájöjjenek idővel, hogy kik is ők valójában.
Ezt az iskolát választották arra, hogy megtanulják felnőtt módra kezelni a dolgokat.
Ezt az iskolát választották arra, hogy innen fognak elballagni, mikor eljön annak az ideje.

Másoknak, akik később léptek be a gimnázium ajtaján, még elképzelésük sincs a jövőjükkel kapcsolatosan. Várniuk kell még pár évet arra, amíg kitalálják, mi lesz a következő mérföldkő az életükben.
Hiszen ők még „kergetnék” a kiszemeltjüket a folyosókon.
Hiszen ők még a tanárokról pletykálnának a szünetekben.
Hiszen ők még élveznék a tanulást és még megkérnék a tanárokat, hogy Kahoot-ozzanak a tanórákon, mert úgy izgalmasabb.
Hiszen ők még zongoráznának kora reggel csak, hogy mulassanak egyet a komoly megmérettetések előtt.
Hiszen ők még sminkelnének egyet a mosdóban, csak hogy felfigyeljenek az emberek rájuk, milyen igényesek is aznap.
Hiszen ők még vicceket olvasnának fel egymásnak ahelyett, hogy a tanórákon tudnának haladni a tananyaggal.
Hiszen ők még leigazolnának egy napot szülői igazolással ahelyett, hogy bejönnének aznap az iskolába, hogy végigcsinálják a napot, mint mint a többiek.
Nincs baj ezzel sem. Valójában csak arról van szó, hogy ők még nem tudják megmondani, mi lesz a következő fejezet a saját könyvükben, és ettől kicsit tartanak, mert eddig minden lépésnél követte őket az egyik kedves tanáruk, az egyik biztató szülőjük vagy az egyik bátorító barátjuk, ismerősük.
A következő fejezetben viszont meg kell tanulniuk, hogyan kell elengedett kézzel a kötélen végigsétálni, bármilyen ijesztőnek is tűnik ez. Hiszen a következő új kalandok remélhetőleg eseménydúsabbak és életre szólóak lesznek majd, és megérik az az új fejezetet az életükben, ebben biztos vagyok.

Gondolataim a jövőről

A ballagás közeledtével megkérdeztük az egyik tanárunkat, hogy mi értelme a sorfalnak.
A válasza csupán ennyi volt:

"Majd ha egyszer Önök lesznek végzősök, megértik, milyen érzés, amikor ennyi ember áll sorfalat Önöknek és a többi végzős diáknak, akikkel együtt ballagnak el az iskolából."

Szeretném azt hinni, hogy valami maradandót fogok tenni ebben az iskolában a többiekkel együtt, hogy a fiatalabb évfolyam majd felnézzen ránk, ahogy azt most mi is tesszük.

Szilágyi Réka 10.D

A ballagás fotógalériája itt megtekinthető: KATT!
A ballagás felvétele elérhető az iskola Facebook-csatornáján: KATT!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

„A koncentrációs táborok boldogsága” – filmkritika a Sorstalanság című filmről

József Attila halála - az örök rejtély

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek