Pár szó a fenntarthatóságról

Iskolánkban április 22-26-ig zajlott a fenntarthatósági témahét. 
Bár a Babits Gimnázium 2021. óta az Ökoiskola címet is viseli, ezen a héten mindig különösen igyekszünk odafigyelni a környezetvédelemre és a fenntarthatósággal kapcsolatos témákra, így jó szívvel ajánljuk az alábbi cikket is.

***
Manapság mindenhol azt halljuk, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság milyen fontos, de gyakran nem is tudjuk, mi mivel segíthetünk igazán.

Ezért megmutatom mivel tudtok ti hozzájárulni a fenntartható fejlődéshez. Ezek csupán apróságok a hétköznapjainkban, viszont a környezetünk számára fontos dolgok.

Szelektív hulladékgyűjtés

Miért fontos ez?
  • Azért lényeges, hogy a szemetet milyen kukába dobjuk, hogy az újrahasznosítandó hulladékot újra fel lehessen használni, ezzel is visszaszorítva a kidobott hulladék nagyságát.
  • Ezért kell szétválogatnunk és külön kukába dobnunk a papírt, műanyagot, fémeket és az üveget.
  • Mellőzd az egyszer használatos műanyagokat!
Nap mint nap többmillió tonna műanyag halmozódik fel, mint például:

műanyag zacskók
műanyag evőeszközök, poharak, tányérok
műanyag palackok
szívószálak
elviteles dobozok

A szemét nemcsak esztétikai szempontból
hatalmas probléma világszerte 
Az egyszer használatos műanyagoknál, és azokból képződő hulladékoknál az alapvető probléma a hosszútávú lebomlás, mechanikai aprózódás, emiatt pedig mindenütt jelen vannak.

Úgyhogy ezek helyett használj inkább:

Anyagból készült, nem egyszer használatos zacskót és szatyrot, fa illetve fém evőeszközöket, vigyél kulacsot amit újra tölthetsz, papír szívószálat és papírdobozokat.

Ha teheted, használd a közösségi közlekedést!

Gondolj bele abba, hogy mi lenne, ha a közösségi közlekedésről mindenki áttérne az autók használatára. Totális káosz és zsúfoltság az utakon. És hogyan alakulna a forgalom akkor, ha még több ember ülne át az autójából vonatra, buszra, metróra, villamosra? Energia- és helytakarékosság szempontjából a közösségi közlekedés a leghatékonyabb módja annak, hogy naponta milliók jussanak el A-ból B-be.

Ugyanígy a gyaloglás és a biciklizés is jó megoldás lehet, ami nemcsak környezetbarát, de nagyon egészséges is.

Segíts a méheknek!

Minden harmadik falat ételt a méheknek, vadméheknek és más beporzóknak köszönhetünk. Egyetlen méhcsalád 300 millió virágot poroz be naponta. A méhek azonban riasztó tempóban pusztulnak, ennek oka pedig az, hogy a gyomirtók, permetezőszerek használatával túl sok mérgező növényvédő szert alkalmaznak. Ha van kerted, akkor kerüld a méhgyilkos vegyszerek használatát.

Telepíthetsz olyan növényeket, amelyeket különösen szeretnek a beporzó rovarok, lepkék, bogarak, szitakötők, pókok. A levendula, zsálya, kakukkfű és a nyári orgona például mindig zsong a rovaroktól virágzás idején.

A méhek fontos fenntartói az ökológiai rendszernek

Állj ki a helyben tapasztalt környezetkárosítás ellen!

Fakivágások, illegális hulladéklerakás, légszennyezés – fontos, hogy az országnak számos pontján legyenek, akik fellépnek a környezetrombolás ellen, így tudjuk hazánkat egy zöldebb, egészségesebb hellyé tenni. Érdemes megkeresni az önkormányzatot, valamint a hatóságokat.

Részesítsd előnyben a használtruha-boltokat!
  • A használtruha-boltok, amellett, hogy környezetkímélők, sokkal olcsóbbak is. Így szinte alig használt ruhákat sokkal kedvezőbb áron is megkaphatsz.
  • A végtelen növekedés illúziójára épített rendszer egyre inkább a túlfogyasztásra ösztönzi a társadalmunkat. Ez pedig nyersanyag- és erőforrás-pazarlással, környezetszennyezéssel jár. Igyekezz te is minél tudatosabb fogyasztóvá válni.

Pár általunk gyakran használt termék lebomlási ideje:



Lázár Lili 9.c

További olvasnivaló a témában a BabitsMa.hu-n és a honlapon:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

A ballagási szokásokról

A Csikágó - Karvaly Sára könyvajánlója